BHS

Ensar Altay

Ensar Altay rođen je u Erzurumu, u Turskoj. Studirao je na Londonskoj filmskoj akademiji. Od 2012. do 2018. snimao je dokumentarce za TV kanale u mnogim zemljama.

Ensar Altay

Dokumentarna kinematografija je u fokusu njegovog rada od snimanja filma Čuvar anđela / Guardian of Angels iz 2018. godine. Dokumentarac govori o Muhammedu Bzeeku koji udomljava neizlječivo bolesnu djecu. Film je prikazan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada u raznim kategorijama. 

Dokumentarac Kodokushi (2020) donosi priču o "samotnoj smrti" u Japanu. Nacionalna premijera održana je na 8. bosforskom filmskom festivalu, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Međunarodna premijera ostvarenja Kodokushi na Šangajskom filmskom festivalu donijela mu je nominaciju za nagradu Zlatni pehar. Film je prikazan i na drugim festivalima, uključujući Camerimage, Jerusalem Cinematheque, Astru i Cinema Verité. Ensar Altay trenutno radi na debitantskom dugometražnom filmu.