Trening

"Pričanje priča kroz istraživačko novinarstvo" 

Na treningu će se raspravljati o metodama vizualne naracije koje mogu biti primijenjene u radu s istraživačkim sadržajem.

Trening će početi opisom jedinstvene metodologije istraživačkog novinarstva koja nije ista kao kod konvencionalnog. Koristeći narative utemeljene na hipotezama, razgovarat će se o izazovima s kojima se susreće istraživačko novinarstvo kada dokumentarne tehnike posmatranja nisu primjenjive.

Drugog dana razgovarat će se i o filmskim alatima koji su na raspolaganju istraživačkim novinarima. Trebamo li reportere i voice-over? Kako prezentirati informacije koje su odnekud "iscurile"? Kako uklopiti tajne snimke u kinematografsku priču? Kakve izazove pred istraživačko pripovijedanje postavljaju zakoni?

Trećeg dana ispitat će se budućnost istraživačkih dokumentarnih filmova, s obzirom na sve veće prikupljanje informacija iz otvorenih, javno dostupnih izvora (OSINT), i evolucija savremenog života u okiru digitalne stvarnosti. Koji su alati potrebni autorima dokumentarnih filmova kako bi mogli odgovoriti na ovaj razvoj događaja? Trebamo li svi postati grafički dizajneri?

Biografija: 

 

Phil Rees je vršilac dužnosti direktora Al Jazeerinog Odjela za istraživačko novinarstvo. U Dohi živi od 2013. godine. Imao je ključnu ulogu u uspostavi Istraživačke jedinice Al Jazeere.

Diplomirao je na Univerzitetu u Oxfordu, a 1982. godine počeo je raditi na BBC-ju kao novinar pripravnik. Tokom 23 godine provedene u toj kompaniji pokrivao je Aziju, Bliski Istok, Afriku te Južnu i Sjevernu Ameriku.

Autor je brojnih članaka, a bio je prezenter i producent u više od 60 dokumentarnih filmova. Osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada, uključujući i po dvije nagrade Royal Television Societyja i Televizijskog festivala u Monte Carlu.

Autor je dokumentarnih filmova koji se bave tematikom Balkana, uključujući dva snimljena za BBC: "Posljednje uporište Srba" (snimljen na Kosovu 1997. godine) i "Sloba i Mira".

Njegovu knjigu "Večera s teroristima", objavljenu 2006. godine, Noam Chomsky nazvao je izvanrednom, a The Guardian bravurom.