ENG

Trening 2020

“Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom ”

Snimanje i produkcija dokumentarnog filma mobilnim uređajem i način na koji se predočava i emituje doveo je do radikalnih promjena u filmskoj industriji. Te su promjene utjecale na način pristupanja temi, trajanje filma, prisustvo autora, narativ, objavljivanje i interakciju s publikom/javnosti. 

Ovaj trening je osmišljen kako bi novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma. Također će im pomoći prepoznati mobilne tehnike i pružiti praktičnu obuku u njihovoj primjeni, kao i pri odabiru odgovarajućih mehanizama interakcije s publikom.

Cilj treninga

Na kraju trenibga učesnici trebaju:
- Shvatiti promjene koje su utjecale na dokumentarni film načinjen mobilnim telefonom
- Savladiti pristupe i prve korake snimanja i produkcije dokumentarnog filma mobilnim uređajem
- Napraviti film od ideje do dizajna i scenarija, kao i različite načine pristupa 

Voditelj treninga je Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV producent koji je obučio stotine novinara na temu Mobilno novinarstvo i novi mediji.


Obrazovanje

Adnen ima bakalaureat iz matematike, a diplomirao je engleski jezik i književnost. Od 2008. do 2010. godine je studirao i stekao diplomu magistra s počastima iz engleskog jezika na Visokom institutu za jezike u Tunisu (ISLT), te je radio na temu „Politička ekonomija medija u SAD-u“.

Iskustvo

Novinarstvo i TV produkcija - od 2017: Producent/reporter u Tunisu i Sjevernoj Africi za China Global Television Network CGTN #adnenreports - Od 2011: INDEPENDENT produkcija, novinar/reporter/TV producent - Od 2011: Radio voditelj i producent; program na engleskom jeziku: tuniska međunarodna radio stanica RTCI; 2015-2012 - Thomson Reuters, freelance producent; 2015: producirao i režirao svoj prvi 50-minutni dokumentarni film pod naslovom „Departure“ / „Odlazak“ (arapski s titlovima na engleskom jeziku). Također je bio voditelj brojnih treninga na temu mobilnog novinarstva i novih medija za različite međunarodne medijske kuće tokom svoje karijere.