ENG

Svečano otvoreno šesto izdanje AJB DOC Film Festivala

Šesti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoren je svečanom ceremonijom, izložbom fotografija i projekcijom filma u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Svečano otvoreno šesto izdanje AJB DOC Film Festivala

Šesto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, koje će trajati do 12. septembra, svečano je otvoreno u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Nakon promotivnog videa kojim je predstavljen program ovogodišnjeg AJB DOC-a, premijerno je prikazan destinacijski promotivni spot u produkciji hotela Courtyard by Marriott kao poklon gradu Sarajevu, nakon čega se prisutnima obratio direktor Festivala Edhem Fočo.

“AJB DOC je festival običnog čovjeka, bez glamura”, naglasio je Fočo, dodajući: “Zahvalan sam svima koji nas podržavaju, prije svega publici, a zatim i autorima, sponzorima i svim kolegama koji predano i profesionalno rade na organizaciji Festivala.”

Uslijedilo je zvanično otvaranje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu koji je čestitao organizatorima na uspješnoj organizaciji šestog izdanja AJB DOC-a i drugog izdanja programa AJB Industry Days @ AJB DOC.

“Saradnja Al Jazeera Documentary Channela i Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans rezultirala je kreiranjem platforme AJD Industry Days koja ima za cilj pružanje dodatnog prostora autorima dokumentarnih filmova širom svijeta. Izabrali smo 22 projekta koji mogu dobiti značajne novčane nagrade ili koprodukcijsku podršku”, rekao je Mahfouz.


Potom je uslijedila projekcija filma “Game: Drugi nivo” autora Eefje Blankevoort, Els van Driel i Sajida Khana Nasirija koji je prikazan u sklopu Takmičarskog programa. Nakon prikazivanja filma upriličena je diskusija s publikom.

“Uglavnom čitamo priče o velikim grupama ljudi i u konačnici se u društvu, koje je polarizovano po tom pitanju, stvara ružna slika. Zbog toga je potrebno dati novi narativ, donijeti ljudima priču s kojom se mogu poistovjetiti. To je, između ostalog, razlog naše bliske saradnje sa Sajidom”, rekla je, između ostalog, Els van Driel.

Uz svečanu ceremoniju otvaranja Festivala, otvorena je i izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda. Izložbu „Rights“ posjetioci mogu pogledati besplatno u Bosanskom kulturnom centru (BKC) tokom trajanja festivala.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 8. do 12. septembra, ima priliku pogledati 24 ostvarenja vrhunske produkcije, čiji je fokus na ljudskim pravima. Cjelokupan program, kao i detaljne informacije o filmovima koji će biti prikazani možete pronaći na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri koji čine reditelji: Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.


U okviru AJB DOC Film Festivala od 9. do 11. septembra bit će održano drugo izdanje Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC, čiji je cilj osnaživanje i podrška širenju produkcije dokumentarnih filmova u svijetu.

Ove godine AJD Industry Days @AJB DOC nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70.000 američkih dolara kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 20.000 američkih dolara te drugih dragocjenih nagrada u uslugama.

U saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i partnerstvom sa Samsungom i UNFPA-om bit će održan trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" namijenjen mladim autorima iz regije, a pod vodstvom Farisa Bajrića.

Također, u saradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina bit će održan panel "Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva". Učesnici su: Suli Kurban, novinarka i filmska radnica, Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS). 

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.