Profil Festivala

Profil Festivala


AJB DOC Film Festival je međunarodni festival dokumentarnog filma koji će biti održan u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019.

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. 

Cilj AJB DOC Film Festivala je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske, netakmičarske selekcije filmova, kao i pratećeg programa AJB Prikazuje koji će biti prikazani u Multiplexu Cinema City.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazani najbolji naslovi s evropskih festivala. Osim toga, bit će prikazane i premijere tri filma u okviru pratećeg programa AJB Prikazuje koji će se uskoro naći i u programu naše televizije.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB DOC Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Netakmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala „Last Minute Cinema“ predstavit će četiri dokumentarna filma koja su imala zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmisanim evropskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC Film Festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organizovan i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Institutea. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi  Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV-kućama.

Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte. Zainteresovani filmski radnici, koji nisu dijelom zvanične selekcije Festivala, imat će priliku akreditovati se za praćenje svih programskih i popratnih sadržaja, te se upoznati s autorima, producentima i drugim profesionalcima iz branše koji im mogu pomoći u razvoju i realizaciji projekata na kojima rade.