ENG

Kako koristiti pametni telefon pri snimanju dokumentarnog filma

Tokom treninga, koji se i ove godine održava u okviru AJB DOC Film Festivala, mladi imaju priliku učiti kako snimiti dokumentarac pametnim telefonom.

Kako koristiti pametni telefon pri snimanju dokumentarnog filma

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 8. do 12. septembra u Sarajevu, traje i trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom".

S odabranim učesnicima na treningu, koji se održava u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a u partnerstvu s UNFPA-om i Samsungom, radi Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji će mladim autorima, novinarima i producentima dati pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći pametni telefon pri snimanju dokumentarnog filma. 

Također će im pružiti uvid u tehnike snimanja i omogućiti primjenu stečenih vještina te pomoći pri odabiru odgovarajućih mehanizama interakcije s publikom.

"Tehnologija se razvija iz dana u dan, a pametni telefoni uveliko se koriste za snimanje i produkciju dokumentarnih filmova, pa čak i u Hollywoodu", kaže Bajrić.


Prilika za učenje i usavršavanje

Učesnici ovogodišnjeg treninga "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" ovo vide kao priliku za učenje i nadogradnju postojećeg znanja.

Među njima je Harisa Alagić, novinarka koja je prethodnih godina izvještavala o AJB DOC Film Festivalu.

"Trening mi je djelovao zanimljivo još dok sam izvještavala o njemu, tako da sam se ove godine odlučila prijaviti. Sigurna sam da će mi biti od značaja i da će mi koristiti u daljnjem radu jer je toliko priča koje zaslužuju širi pristup i više prostora nego što im televizija daje u prilozima", kaže Alagić.


Njeno mišljenje dijeli i fotograf Kemal Softić, koji se na trening prijavio u želji da nauči nešto novo.

"Mislim da je ovo kvalitetan program koji mladim entuzijastima nudi mnogo mogućnosti za napredak i nadogradnju postojećeg znanja", kaže Softić.

Nagrada za najbolju ideju

Nakon treninga svim učesnicima bit će dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea. Također, učesnici će od završetka treninga imati 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. 


Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1500 eura, nagradu Samsunga kao partnera treninga te pružiti mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije "Smart Doc".