ENG

Dodjelom certifikata završen trening 'Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom'

S učesnicima treninga, koji je održan u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a u partnerstvu s UNFPA-om i Samsungom, radio je Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić.

Dodjelom certifikata završen trening 'Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom'

Nakon trodnevnog treninga "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom", održanog u okviru 6. AJB DOC Film Festivala, polaznicima su dodijeljeni certifikati.

S učesnicima treninga, koji je održan u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a u partnerstvu s UNFPA-om i Samsungom, radio je Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić. Mladim autorima, novinarima i producentima dao je pregled načina na koje se mogu baviti sadržajem koristeći pametni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

U okviru treninga učesnici su imali priliku shvatiti promjene u industriji dokumentarnog filma, koje su rezultat upotrebe novih alata za snimanje, te savladati pristupe i prve korake snimanja i produkcije dokumentarnog filma pametnim telefonom. U narednom periodu imaju priliku primijeniti stečeno znanje od ideje, preko snimanja do postprodukcije.

Svi učesnici treninga imaju 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom.

Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1500 eura, nagradu Samsunga, kao partnera treninga, te pružiti mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije "Smart Doc".