ENG

Saradnja AJB DOC-a I UNFPA-e: Podrška mladima u prenošenju pozitivnih priča

Učesnici treninga dobit će mentorstvo i podršku za stvaranje kratkih, dokumentarnih filmova o kritičnim, ali često zanemarenim temama na Balkanu, kao što su diskriminacija, govor mržnje, izgradnja mira i tolerancije te suživota, a koji će se zatim široko distribuisati i promovisati. Ova inicijativa je dio regionalnog zajedničkog UN-ovog projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i povjerenje", koji je podržao UN-ov fond za izgradnju mira.

Saradnja AJB DOC-a I UNFPA-e: Podrška mladima u prenošenju pozitivnih priča

Radi uspostavljanja novih obrazaca pripovijedanja, fokusirajući se na izazovna, kompleksna pitanja i pružajući nove, dinamične priče i narative, UNFPA je sklopila strateško partnerstvo s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

U duhu tog partnerstva od 9. do 11. septembra održan je trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" na kojem su mladi autori, novinari i producenti iz zemalja zapadnog Balkana učili načine bavljenja sadržajem koristeći pametni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

Dvadeset i četiri učesnika treninga dobit će mentorstvo i podršku za stvaranje kratkih, dokumentarnih filmova o kritičnim, ali često zanemarenim temama na Balkanu, kao što su diskriminacija, govor mržnje, izgradnja mira i tolerancije te suživota, a koji će se zatim široko distribuisati i promovisati. Ova inicijativa je dio regionalnog zajedničkog UN-ovog projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i povjerenje", koji je podržao UN-ov fond za izgradnju mira.

"UNFPA u središtu svog mandata ima mlade te se fokusira na to da im pomogne da ispune sve potencijale. Međutim, mladi se teško nose s pritiscima u društvu, a istraživanja UNFPA-e iz 2021. o emigraciji mladih u BiH pokazuju da čak i nakon 30 godina mira 40 posto mladih u Bosni i Hercegovini još uvijek strahuje od ponovnog izbijanja etničkih sukoba", kaže Samid Šarenkapić iz UNFPA-e.

Zabrinjavajuće je, dodaje, da je gotovo 50 posto mladih ispitanika izrazilo spremnost na emigraciju kao odgovor na faktore nestabilnosti, među kojima je nepovjerenje u institucije, korupcija, ali i ogromno naslijeđe bola i traume iz proteklog rata koje se prenosi na mlađe generacije. 

"Na kraju, većina mladih, po ovom istraživanju, vjeruje da je njihov glas nebitan te da nemaju uticaja na stvari u društvu. Ovo naglašava hitnost rješavanja dugotrajnih problema koji i dalje muče mlade", ističe Šarenkapić.

Iz UNFPA-e podsjećaju da društvena transformacija nije spontan fenomen te da se ona ostvaruje kada kritična masa pojedinaca zajedno vjeruje u određeni cilj i angažuje se u njegovom ostvarivanju.

"Javni diskurs na Balkanu je, nažalost, zasićen narativima koji promovišu podjele, netoleranciju i mržnju. Ovo nije odraz pojedinačnih stavova, već rezultat prirode društvenih mreža i algoritama koji preferiraju destruktivne aktere i favorizuju zapaljive i polarizujuće teme. Naša nada je identifikovati i promovisati primjere koji demonstriraju da je koegzistencija ne samo moguća, već i prirodna", poručuju.

S tim u vezi UNFPA nagrađuje učesnike koji budu imali najbolje prijedloge zanimljivih, edukativnih i zabavnih priča, prijemčivih mladima koji većinu informacija dobijaju s Instragrama i TikToka.

"Te priče će biti snimljene tako da se lako dijele na društvenim mrežama, s ciljem da se povrati prostor u javnom diskursu koji je preplavljen negativnim i destruktivnim pričama. Upravo iz ovih razloga, partnerstvo s AJB DOC-om je od suštinskog značaja, jer će omogućiti mladima da koriste svoju kreativnost i mobilne uređaje kako bi ispričali ove ključne priče, dok ćemo mi pružiti svu neophodnu podršku u tom procesu", zaključuje Šarenkapić.

Tri najbolja projekta dobit će novčane nagrade od po 1000 konvertibilnih maraka i mentorsku podršku. Osim toga najbolji projekti će 8. decembra biti predstavljeni u Ujedinjenim narodima u Sarajevu.