ENG

Pogledajte “San o slobodi” danas na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film koji se emituje danas traži odgovor na pitanje „Može li mir između Izraela i Palestine bit postignut s pravim vođama?“

Pogledajte “San o slobodi” danas na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film “San o slobodi“, Sophia Scott i Georgia Scott, iz Takmičarske selekcije posljednjeg izdanja AJB DOC Film Festivala bit će emitovan danas u 17:05 i 23:05 na Al Jazeeri Balkans.

Političar i kandidat za Nobelovu nagradu za mir Marwan Barghouti mogao bi biti izabran za sljedećeg palestinskog predsjednika, što znači da Izrael drži čelnika zemlje iza rešetaka.

Kroz oči njegove predane supruge Fadwe i njihove porodice, uz istaknute aktiviste i vođe, Marwan – San o slobodi bilježi duh neumornog borca za pravdu.

Godine 2017. sestre i režiserke Georgia i Sophia Scott dobile su neposredan pristup priči o zatvorenom palestinskom političkom vođi Marwanu Barghoutiju. 

Blisko sarađujući s Marwanovom porodicom na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini sestre Scott provele su više od tri godine, prateći njihovu borbu s njegovim zatvoreničkim štrajkom glađu. 

Pažljivo osmišljen, odvažan i humanistički u pristupu, film prikazuje snažnu sliku čovjeka koji bi jednog dana mogao voditi palestinski narod i postavlja pitanje: Može li mir između Izraela i Palestine biti postignut s pravim vođama?