ENG

AJD i AJB DOC sponzoriraju Global Pitch

Al Jazeera Documentary Channel i AJB DOC obnovili su saradnju sa Sunny Side of the Doc međunarodnim TV-marketom sponzorirajući Global Pitch 2024.

AJD i AJB DOC sponzoriraju Global Pitch

Sunny Side of the Doc objavio je zvaničnu selekciju četvrtog izdanja svog Global Pitcha. Ovaj dvodnevni online događaj, međunarodni TV-market Global Pitch for Global Change, održava se pod sponzorstvom AJB DOC Film Festivala i Al Jazeera Documentary Channela.

Online događaj koji će se održati 6. i 7. februara posvećen je projektima vezanim za 17 ciljeva održivog razvoja koje su definirale Ujedinjene nacije (UN). Nakon fokusiranja na Glasove žena 2022. i na klimatske promjene prošle godine, Sunny Sideov Global Pitch ima za cilj da nastavi mobilizirati međunarodnu dokumentarnu zajednicu oko glavnih tema našeg vremena, kako bi bio nosilac promjena.

Izdanje Global Pitcha za 2024. je stoga još uvijek namijenjeno posvećenosti i mobilizaciji, kao i analizi. Isticanje priča koje su važne, moćne, originalne, posvećene i privlačne, inspirativne, dirljive, analitičke, istraživačke, orijentirane na rješenja, je prvi dio našeg fokusa za 2024. „Mapiranje budućnosti“. Trideset peto jubilarno izdanje Sunny Side of the Doc (24-27. juni, La Rochelle, Francuska), biće fokusirano na budućnost našeg ekosistema i samog dokumentarnog žanra.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela, sponzora Global Pitcha, kaže: „Al Jazeera Documentary Channel i AJB DOC Film Festival s ponosom sponzoriraju Global Pitch treću godinu zaredom, razumijemo ključnu hitnost dokumentiranja putovanja ka održivom razvoju i boljem životu. Hajde da zajedno iskažemo da cijenimo našu planetu kroz platformu koju pruža Global Pitch, da razumijemo njene izazove i istražimo puteve na kojima se napredak susreće s održivošću. Pridružite nam se, napravite razliku i postanite dio rješenja.

Nakon poziva za prijavu, objavljenog prošlog oktobra, pristiglo je više od 130 projekata iz 45 zemalja. Već od prošle godine snažan i stimulativan pokazatelj je značajno učešće više zemalja sa afričkog kontinenta je, kao i učešće azijsko-pacifičkih zemalja. Također je vrijedno napomenuti da dvije trećine odabranih projekata potiču od autora koji snimaju prvi ili drugi put. Ovo je rezultat dosljednih napora tokom nekoliko godina da se privuku novi glasovi na Sunny Side i dokumentarnu zajednicu, posebno s fokusom na "Dokumente za budućnost".

Namjerno široka tema Ciljeva održivog razvoja omogućila nam je da dobijemo nevjerovatnu raznolikost visokokvalitetnih projekata sa svih kontinenata“, kaže Mathieu Béjot, direktor strategije i razvoja na Sunny Side of the Doc. “Na svoj način, svi projekti, bili odabrani ili ne, ilustruju akutnu svijest koju ljudi širom svijeta imaju o glavnim problemima s kojima se svijet danas suočava. Gotovo svi ciljevi su adresirani u projektima, što nije iznenađujuće s obzirom na to da se zna da su oni u velikoj mjeri međuzavisni, do te mjere da mogu rezultirati suprotstavljenim ciljevima i postignućima, što ilustruje nekoliko projekata u izboru. Pa ipak, samo 15% ovih ciljeva, koji su suštinski za naš opstanak, je na pravom putu. Stoga je naša odgovornost da nastavimo pružati platformu, kao što je Global Pitch, da ove upečatljive priče pronađu partnere, tako da poruke aktivista i uzbunjivača koje ističu mogu na kraju doprijeti do javnosti”.

6. i 7. februara, 12 odabranih projekata će biti predstavljeno ključnim međunarodnim donosiocima odluka koji predstavljaju glavne emitere, streamere, fondacije, kupce i druge finansijere. Kompanije koje su već potvrđene do danas su: NRTVE, IDA, S4C, BBC, PBS, TG4, NHK, Arte, German Films, Channel 4, RAI, ZDF, Mediawan, Sky Deutschland, Canal Curta, Little Dot Studios, France 24, kao i mnogi drugi.

Za ovo četvrto izdanje, žiri stručnjaka iz industrije koji će izabrati glavni pobjednički projekat na kraju pitcheva činit će Jane Mote (The Whickers), Patricia Finneran (The StoryBoard Collective) i Mohammed Saïd Ouma (Documentary Africa Fund) . Nagrađeni projekat će dobiti novčanu nagradu od 3.000 eura, kao i dvije besplatne akreditacije za industry 35. izdanja Sunny Side of the Doca (24-27. jun 2024, La Rochelle).