ENG

Odabrani program AJB DOC-a uskoro u Posušju

U Posušju će biti prikazana tri filma iz prošlogodišnje selekcije AJB DOC-a.

Odabrani program AJB DOC-a uskoro u Posušju

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Općinom Posušje organizuje projekciju tri dokumentarna filma u gradskoj kinodvorani. Tako će hercegovačka publika 12. februara imati priliku pogledati dokumentarne filmove mladih autora iz selekcije SmartDoc, a 13. februara dokumentarac afirmisanog autora iz selekcije AJB Prikazuje.

Organizatori AJB DOC Film Festivala iskazali su zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje s Općinom Posušje i načelnikom Antom Begićem, uz poseban doprinos Joze Kolobarića, savjetnika načelnika za diplomatiju i međunarodne odnose, na čiju inicijativu je saradnja ostvarena.

"Donosimo festivalsku atmosferu i u Posušje, a cilj nam je da i u drugim gradovima osiguramo susrete ljubitelja dokumentaraca i prikazivanje dokumentarnih filmova vrhunske domaće produkcije", istakli su organizatori AJB DOC Film Festivala.

Tri dokumentarna filma

U ponedjeljak, 12. februara, u 18:00 bit će upriličena projekcija filma "Selo je moje" Jasmina Brutusa, koji je nakon učešća na treningu za mlade autore, održanom uz 5. AJB DOC Film Festival, odnio nagradu za najbolji projekt i snimio kratki dokumentarni film.

Zvirnjača u općini Kupres, smještena je između Tomislavgrada i općine Prozor - Rama. Ovo selo, nekad puno života i užurbanosti, danas je gotovo prazno. Starosjedioci su otišli u inozemstvo u potrazi za boljim životom ili, kako bi mještani rekli, trbuhom za kruhom. Ipak, usred tog pustog krajolika stanuje Marijan Jonjić sa suprugom, troje djece i impresivnim stadom od više od 450 ovaca. Upravo im to stado osigurava egzistenciju u selu koje su mnogi napustili. Stanovništvo Zvirnjače spalo je na pet-šest starijih bračnih parova i nekoliko samaca. Međutim, Marijanovoj porodici ide prilično dobro, a stjecajem ovih neobičnih okolnosti, on živi kao gospodar napuštenog sela.

Istog dana, 12. februara, s početkom u 18:30 na repertoaru je film "Kockar nikad ne gubi" Marije Stanojević u kojem je riječ o kladionicama i ljudima koje privlače.

Kladionice su mjesta na kojima su ekrani postavljeni preko cijelog zida kako bi se istovremeno pratilo više utakmica, ali i rezultati klađenja. Kockarnice su i izvana i iznutra pretrpane svijetlećim znakovima koji mame prolaznike da uđu i ostanu što duže za aparatima, kao djeca u lunaparku. Je li lako odoljeti tako lijepim slikama koje simuliraju vječnu igru bez dosade? Četiri muškarca različite dobi, karaktera i načina života priznaju šta ih privlači.

U utorak, 13. februara, s početkom u 18:00 sati publika ima priliku pogledati dokumentarac "Istražitelj" Viktora Portela, koji prati Vladimira Dzuru, jedinog češkog istražitelja koji je, tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja.

Njegova dva najveća predmeta bila su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni. Zajedno sa Dzurom krećemo u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i upoznajemo preživjele svjedoke etnički motivisanih zločina.

Pokrovitelj festivalskog programa AJB DOC @Posušje je tvrtka Meggle.

Više informacija o gostovanju AJB DOC@Posušje pronađite na društvenim mrežama AJB DOC-a.