ENG

Prijavite svoj film na 7. AJB DOC Film Festival

Prijave se šalju putem aplikacijskog formulara na web-stranici ili platforme Film Freeway do 27. maja 2024. godine.

Prijavite svoj film na 7. AJB DOC Film Festival

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na sedmom izdanju Festivala, koje se održava od 13. do 17. septembra 2024. u Sarajevu.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom, Al Jazeera Documentary Channelom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. 

Festival ima za cilj afirmisati autore koji se bave univerzalnim društvenim vrijednostima kroz unikatne priče o događajima i sudbinama ljudi širom svijeta, educirajući nas o poznatim i manje poznatim temama kroz dokumentarne filmove namijenjene televizijskom emitovanju.

Prijave za Sedmi AJB DOC Film Festival šalju se putem aplikacijskog formulara OVDJE ili platforme Film Freeway. Krajnji rok za prijave je 27. maj 2024. godine. 

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na službenoj stranici Festivala.

Zvanična selekcija Sedmog AJB DOC Film Festivala bit će objavljena početkom septembra, a više od dvadeset filmova bit će prikazano u okviru Takmičarskog i tri netakmičarska programa: Last Minute Cinema, AJB Prikazuje i SmartDoc. 

Na ceremoniji zatvaranja Sedmog AJB DOC Film Festivala bit će dodijeljene tri nagrade: Glavna nagrada internacionalnog stručnog žirija za najbolji dokumentarni film, Nagrada programskog žirija te Nagrada publike, a svi filmovi dobijaju priliku za akviziciju i mogućnost prikazivanja u programu Al Jazeere Balkans.