ENG

Uspješno gostovanje u Posušju

Prikazana tri filma iz prošlogodišnje selekcije AJB DOC-a.

Uspješno gostovanje u Posušju

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Općinom Posušje organizovao je prikazivanje tri dokumentarna filma iz dvije festivalske selekcije 12. i 13. februara u gradskoj kinodvorani.

Tokom dvodnevnog gostovanja delegacija AJB DOC Film Festivala u sastavu direktor Edhem Fočo,  festivalski selektor Sead Kreševljaković i šef marketinga Vedad Sejfić, održala je plodonosne sastanke s načelnikom Posušja Antom Begićem, njegovim savjetnikom za diplomatiju i međunarodne odnose Jozom Kolobarićem i drugim saradnicima, o mogućnostima realizacije projekata iz oblasti kulture.


„Oduševljeni smo saradnjom s Općinom Posušje, odzivom publike i njihovim reakcijama, a posebno smo polaskani dobrodošlicom domaćina. Inicijalna ideja o saradnji je realizirana, a lični susreti su donijeli i mnoštvo novih ideja o pravcima proširenja zajedničih aktivnosti na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je Edhem Fočo, direktor AJB DOC-a. 

Pomno odabran program

Dva filma iz selekcije SmartDoc, namijenjene kratkim dokumentarnim filmovima snimljenim pametnim telefonom, "Selo je moje" Jasmina Brutusa i "Kockar nikad ne gubi" Marije Stanojević, prikazana su 12. feburara za učenike osmih i devetih razreda škola iz gradske i područnih škola u Posušju. Ovi filmovi koji tretiraju teme obitelji, rada, tradicije i ljudskih odnosa, te poražavajućeg utjecaja kockanja, gubitka i ovisnosti izazvali su veliko interesovanje mladih gledalaca.


Drugog dana gostovanja, 13. februara, učenici srednjih škola, skupa s pripadnicima udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gledali su dugometražni dokumentarni film “Istražitelj” Viktora Portela -  koji prati Vladimira Dzuru, jedinog češkog istražitelja koji je, tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja. Njegova dva najveća predmeta bila su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni. 


Pokrovitelj gostovanja festivalskog programa AJB DOC @Posušje bila je tvrtka Meggle.

 Fotografije: Vedran Majić