ENG

Završene prijave projekata za 3. AJD Industry Days

Zahvaljujemo se svima koji su prijavili svoje projekte.

Završene prijave projekata za 3. AJD Industry Days

Poziv za prijavu projekata za učešće na Trećem Al Jazeera Documentary Industry Days, koji će biti održan od 14. do 16. septembra 2024. u Sarajevu, je završen zaključno s 15. junom. 

Poziv se odnosio isključivo na autore dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, s Kavkaza, Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA-e) te dokumentarne filmove koji se bave temama iz navedenih područja.

Besplatne prijave bile su moguće u tri kategorije:

MAIN PITCH –projektio u svim fazama razvoja nezavisnih filmaša i produkcijskih kuća,

ROUGH CUT – projekti u fazi postprodukcije s namjerom emitovanja na Al Jazeeri ili drugim međunarodnim emiterima i platformama,

BALKAN STARS – projekti u fazi razvoja pogodni za regionalnu i međunarodnu koprodukciju s Al Jazeerom Balkans / Al Jazeera Documentary Channelom ili drugim emiterima.

Svi prijavljeni projekti bit će razmotreni te će uskoro dobiti povratne informacije od Organizatora.

Ukupan nagradni fond u 2023. godini, koji su osigurali Al Jazeera Documentary Channel, Al Jazeera Balkans i partneri projekta, iznosio je više od 100.000 USD, a isti, ako ne i veći iznos, planiran je i za 2024. godinu.

AJD Industry Days održava se u vrijeme Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji je prepoznat kao jedinstvena platforma za TV-dokumentarce u regiji i svijetu. 7. AJB DOC FIlm Festival bit će održan od 13. do 17. septembra 2024. godine.