ENG

Dvadeset i tri filmska naslova na prvom AJB DOC Film Festivalu

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova koji će se prikazivati u Multiplexu Cinema City.

Danas je u hotelu Marriott u Sarajevu predstavljen Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival, AJB DOC, međunarodni festival dokumentarnog filma koji će se održati u glavnom gradu BiH od 21. do 25. septembra 2018.

Festival organizira  televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova koji će se prikazivati u Multiplexu Cinema City.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljedje: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji,  Očevi i sinovi, Hod po žici,  Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji će biti prikazani najbolji naslovi s evropskih festivala, dok su tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (Nestajanje, Sve sa voljom, Mali Princ).