ENG

Proglašeni pobjednici prvog AJB DOC Film Festivala

Nagrada žirija za najbolji film, „AJB Main Award“, podijeljena je između dva veoma različita i izvanredna dokumentarna filma,  „Zašto ropstvo? Zarobljena žena“ u režiji Bernadett Tuza-Ritter i „Očevi i sinovi“  u režiji Talala Derkija.

Proglašeni pobjednici prvog AJB DOC Film Festivala

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC je međunarodni festival dokumentarnog filma koji je organizovala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održan je u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018.

Na početku zvanične ceremonije zatvaranja AJB DOC Film Festivala, održanoj 25. septembra s početkom u 20.30, Montaser Marai u ime Al Jazeera Media Institutea dodijelio je certifikate učesnicima treninga za mlade autore pod nazivom „Snimanje istraživačkih dokumentarnih filmova s aktuelnim temama“, održanog pod vodstvom Al Jazeerinih iskusnih producenata i autora dokumentarnih filmova, Giovanni Ulleri i Eki Rrahmani. Svih 29 učesnika, pored pomenutog treninga, pohađalo je i interaktivnu radionicu „Izazovi istraživačkog novinarstva u TV dokumentarizmu“ koju su održali hrvatski producenati Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber. Certifikati su dodijeljeni učesnicima iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.



Na svečanoj ceremoniji zatvaranj AJB DOC Film Festivala prva dodijeljena nagrada je „Nagrada publike“ a najveći broj glasova dobio je film „Sve sa voljom“ autorice Nerme Emrić iz pratećeg programa „AJB Prikazuje“.


Ova priča slavi čovjeka, čuvajući od zaborava fragmente prošlog vremena nepojmljivog novim generacijama. To je ujedno ljubavna priča Marina, poznatijeg kao „Titan s otoka Mljeta“, i njegove supruge Nike. Film nosi poruku novim generacijama da cijene rad i vjeruju u snagu čovjeka, umjesto da se predaju beznadežnosti i nihilizmu. 



Potom je ceremonija nastavljena predstavljanjem članova programskog odjela Al Jazeere Balkans koji je dodijelio nagradu „AJB Program Award“, i tofilmu iz takmičarske selekcije „Unuk“ novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića. 


U obrazloženju odluke Odbora je rečeno: „U regionalnoj produkciji je teško izboriti se za sredstva potrebna za rad na velikim filmovima čije teme prevazilaze granice regije, a koje tim više utiču na NAŠE suočavanje s prošlošću, te na procese praštanja i pomirenja kao civilizacijskih dostignuća.“ Nagradu je uručio direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić.


Film "Unuk" bavi se temom suočavanja sa prošlošću i najtežim ratnim zločinima u historiji čovječanstva koji se ne smiju zaboraviti, ali kroz proces praštanja žrtve nudi i jedan drugačiji pristup prevazilaženju teške i mučne prošlosti. Priča je to o Raineru Hessu, unuku komandanta Auschwitza Rudolfa Hessa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživjela logorašica Eva Mozes Kor. Njih dvoje se, uz specifična životna iskustva, ujedinjuju u borbi protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu.


Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banje Luke imali su težak zadatak odabrati najbolji film. 


Ingrid Falck je u proglašenju odluke navela: „Kada žiri ima velikih poteškoća u donošenju odluke, to je odraz kvaliteta i raznovrsnosti filmova. Imali smo priliku pogledati široki spektar priča, žanrova, tema i vještina pravljenja filmova, sa širokom regionalnom zastupljenošću. Svaki film je ponudio nešto posebno i dirnuo nas na različite načine. To je našu odluku učinilo veoma teškom.“ 


Iz pomenutog razloga odlučeno je da se filmu „Posao u Rusiji Petr Horky-ja dodijeli „Specijalno priznanje“.


Žiri je pojasnio da je to „film koji se obraća svijetu, posebno Istočnoj Evropi, a bavi se pitanjem historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, zanimljiv i veoma human način i gledaoce vodi na slojevito, emotivno i intelektualno putovanje, od početka do kraja.“



Nagrada žirija za najbolji film, „AJB Main Award“, podijeljena je između dva veoma različita i izvanredna dokumentarna filma,  „Zašto ropstvo? Zarobljena žena“ u režiji Bernadett Tuza-Ritter i „Očevi i sinovi“  u režiji Talala Derkija.


Kako je navela Ingrid Hayes u obrazloženju odluke: „Svaki od njih je, na svoj način, napravljen uz izuzetnu hrabrost  i odvažnu posvećenost autora. Oba filma otkrivaju neugodne istine o našem kompleksnom svijetu. I svaki se bavi veoma teškom temom na način da gledaoca na intiman način uvodi u iskustva koja su proživjeli njihovi glavni likovi.“

 

Film koji vodi u samu srž prakse eksploatisanja koja je širom svijeta skrivena, a naočigled svih


„Zašto ropstvo? Zarobljena žena“ u režiji Bernadett Tuza-Ritter. Film prikazuje Marishu, 52-godišnju Mađaricu, koja posljednju deceniju služi jednoj porodici, radeći 20 sati dnevno, a da za to nije plaćena. Njeni tlačitelji su joj oduzeli ličnu kartu i zabranili izlazak iz kuće bez odobrenja. Postupaju s njom kao sa životinjom, daju joj samo ostatke hrane i ne dozvoljavaju joj da spava u krevetu. Marisha provodi dane sa strahom u srcu, sanjajući o povratku svome životu.

 

Film koji gledaoce približava porodici i djeci koja su se našla u zastrašujućem kontekstu ekstremističke ideologije i rata „Očevi i sinovi“  u režiji Talala Derkija. Reditelj se vraća u domovinu gdje zadobija povjerenje porodice radikalnih islamista, s kojom više od dvije godine dijeli svakodnevicu. Njegova kamera je fokusirana na Osamu i njegovog mlađeg brata Aymana i pruža nam izuzetno rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu. 

Na kraju se prisutnima prigodnim govorom obratio direktor Al Jazeera Documentary Chennel, Ahmed Mahfouz Nouh, te je uslijedila ponovljena projekcija filma „Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija“ francuskog reditelja Jerome Pierrata.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazano je 23 filma koje je pogledalo oko 3000 gledalaca. Neki od fimova koji su prikazani na AJB DOC Film Festivalu uskoro će biti emitovani i u programu Al Jazeere Balkans.