ENG

Održana prezentacija projekta „Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život“

Rawan Damen gošća je AJB DOC Film Festivala, u okviru kojeg je organizovano predstavljanje njenog projekta „Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život“, nove web-platforme za učenje o bogatoj palestinskoj kulturi i historiji, ljudima, geografiji te trenutnim izazovima s kojima se ta zemlja suočava.

Platforma Ambasador Palestine omogućava besplatno gledanje filmova i čitanje tekstova o Palestini i izraelskoj okupaciji, a dostupna je na arapskom, engleskom i španskom jeziku. Zamišljena je kao kurs u trajanju devet mjeseci, od septembra 2019. do maja 2020, nakon čega će uslijediti pisane i usmene provjere usvojenog znanja. Planirani su i ljetni kampovi, na kojima će polaznici razvijati vještine diskutovanja te kazivanja priče o Palestini na ispravan i argumentiran način.

Pogledajte TV-prilog o prezentaciji emitovan na Al Jazeeri Balkans

Palestinska rediteljica i konsultantica Rawan Damen predstavila je rad na projektu, iskustvima i dokumentarnim filmovima koji govore o životu Palestinaca pod opsadom.

„Palestinu ne možete pronaći na geografskim kartama, što i jeste glavni problem jer mnogi ljudi nikada nisu čuli o tome. S druge strane, oni koji i jesu i koji znaju priču veoma su emotivni, ali bez mnogo znanja i potrebnih informacija“, kazala je Damen.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja vrlo dobro razumije ratne okolnosti: opsadu, etničko čišćenje, koncentracijske logore te zbog toga, smatra rediteljica, njeni stanovnici imaju razvijenu empatiju prema Palestini. 

„Osim zemlje, svakom Palestincu su ukradeni i snovi, život i dom“, napominje Damen te dodaje kako se etnička čišćenja događaju svaki dan, što ne treba biti razlogom pesimizma i depresije. 

„Mi ne možemo sebi priuštiti da budemo depresivni. Moramo biti optimistični i fokusirani na ono što radimo“, podsjeća rediteljica i predstavnica projekta „Ambasador Palestine“. Dodala je i kako palestinski ambasador može biti bilo ko bilo gdje u svijetu.

“Palestina nije samo zemlja. Ona treba biti predmet  diskusije. I zato trebamo različite ljude s različitim iskustvima kako bismo zajedno učili i govorili o tome. Možemo uzeti mnogo pouka iz bosanskohercegovačke priče, o kojoj Palestinci znaju malo, a važno je da Palestinci, a i oni koji osjećaju empatiju prema njima, uče o iskustvima drugih. Misliti izvan uobičajenog okvira je veoma važno”, objašnjava Damen o važnosti zajedničkih dijaloga.

Opisujući palestinski narod, Damen je preporučila film “Snažnije od riječi”, koji govori o Gazi i ljudima koji ne govore niti čuju, ali svaka priča je sretna. Kako navodi, riječ je o filmu koji ne izaziva negativne emocije. 

Slogan ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala je Promjena. “Palestinski narod je snažan, sretan i gori za željom da se promijeni. Iako ne mogu doći u Sarajevo i suosjećati s vašim narodom, u njima je jasno uočljiva borba za promjenom, odnosno nadom u bolji život. Mnoge se propagande vode protiv Palestinaca, a oni se bore protiv toga putem društvenih mreža, najčešće na arapskom jeziku. Neophodno je i djelovati na engleskom jeziku kako bi se pronalazile lažne vijesti koje kreiraju pogrešnu sliku o Palestini”, navodi Rawan Damen.

U punoj sali u Cinema Cityju prisutni su imali priliku da razgovaraju s rediteljicom Damen o izazovima, vizijama i porukama koje Palestina šalje u svijet. 

Nakon diskusije Damen se zahvalila organizatoru na ukazanoj prilici da u okviru drugog AJB DOC Film Festivala govori o projektu “Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život”.