ENG

Dokumentarni film "Lakonoga" dostupan je online

Dokumentarni film "Lakonoga" prati životnu priču Fahrudina Kučuka, koji u rodnom Sarajevu doživljava najsretnije, ali i najbolnije trenutke. Drugog maja 1992. njegov život dobija potpuno drugi tok i smisao.

Dokumentarni film "Lakonoga" dostupan je online

Priča je ovo o Lakonogoj, Fahrudinovoj kćerki Aidi, čija je smrt u opkoljenom gradu umnogome odredila njegov život i rad. Nakon lutanja u mraku on je svoje stvaralaštvo posvetio djeci, njihovom osmijehu i pravima, od kojih je najvažnije pravo na život.

Pogledajte dokumentarac.

Potaknut ličnom tragedijom, Fahrudin Kučuk je postao književnik i bajkopisac. Objavio je 11 romana, zbirku pjesama, zbirku pripovjedaka, nekoliko pozorišnih tekstova te veliki broj edukativno-zabavnih slikovnica. Njegova trilogija "Mračno kraljevstvo" u recenzijama književnih kritičara upoređena je s "Gospodarom prstenova" J. R. R. Tolkiena. Dobitnik je brojnih priznanja, a dvaput je bio nominovan za prestižnu nagradu "Astrid Lindgren", koja se dodjeljuje u čast poznate švedske književnice, autorice romana "Pipi Duga Čarapa".

Autorica filma "Lakonoga" je dugogodišnja TV-novinarka, urednica i voditeljica Lejla Zvizdić.

Premijerno prikazivanje ovog dokumentarca na Drugom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) izazvalo je veliko interesovanje javnosti te je organizovana i dodatna projekcija, a sada je dostupan i online.