ENG

Gledajte "Sjedi da se ispričamo"

Jasmin Džemiđić je za prvi izlazak pred publiku savladao jednu stepenicu, a u borbi protiv predrasuda – mnogo više.

Gledajte "Sjedi da se ispričamo"

Prvi sit-down komičar u regiji i aktivist za prava osoba s invaliditetom Jasmin Džemiđić svojim radom pokušava ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama.

Pogledajte ovaj dokumentarni film.

Sve što mu se događalo okretao je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku. Šalama, nastalim iz ličnog iskustva, pokušava razbiti tabue. Njegova želja nije samo nasmijati publiku nego i potaknuti je na razmišljanja o nepravdi i diskriminaciji, koja nije samo problem osoba s invaliditetom.

Nastupima pokušava skrenuti pažnju na bitne stvari koje ga bole, prvenstveno kao građanina Bosne i Hercegovine. Od trenutka kada se počeo baviti sit-down komedijom, primijetio je da su stvari u njegovom životu krenule nizbrdo, što je u njegovom slučaju veoma pozitivno. Priča da je najveći uspjeh koji je postigao to što ga ljudi više ne gledaju u točkove nego u oči.

"Sjedi da se ispričamo" dokumentarni je film Jasmina Džemiđića, Aziza i Mirze Čehe, nastao u koprodukciji Al Jazeera Balkans, a premijeru je imao na Drugom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanom u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. godine.