ENG

"Za Samu" u užoj selekciji za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma

Najbolji dokumentarni film prema izboru stručnog međunarodnog žirija na Drugom AJB DOC Film Festivalu "Za Samu" dobio je još jednu potvrdu kvaliteta objavom uže selekcije kandidata za nagradu Oscar.

"Za Samu" u užoj selekciji za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma

Na zvaničnoj stranici Akademije filmskih umjetnosti i nauka objavljeni su naslovi u užoj selekciji, od kojih će biti proglašene nominacije za najbolji dokumentarni film na 92. dodjeli nagrade Oscar. Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu, dokumentarni film "Za Samu" Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa jedan je od petnaest filmova iz uže selekcije od kojih će pet biti nominovano za najbolji dokumentarni film.

Nakon petodnevnog glasanja, nominacije za 92. dodjelu nagrade Oscar bit će objavljene 13. januara 2020. godine.

Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom "Za Samu", koji je osvojio srca publike, a da je najbolji potvrdila je i jednoglasna odluka žirija da mu pripadne Nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala.

"Za Samu" je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. 

Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo.