ENG

„Za Samu“ osvojio nagradu BAFTA-e

'Za Samu', nominovan u ukupno četiri kategorije, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film.

„Za Samu“ osvojio nagradu BAFTA-e

Nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) dodjeljuju se godišnje sa ciljem odavanja počasti najboljim britanskim i međunarodnim filmskim ostvarenjima. Ovogodišnja ceremonija održana je 2. februara u dvorani Royal Albert u Londonu, a domaćin je bio Graham Norton. 

Ostvarenje 'Za Samu' Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa osvojilo je nagradu za najbolji dokumentarni film, a nominovano je u još tri kategorije. 

U kratkom obraćanju Al-Kateab je zahvalila za nagradu, naglasivši da je samo tri godine ranije s porodicom boravila u Halepu u skloništu poljske bolnice. 

„Čuli smo granatiranje i bombardovanje sve vrijeme oko nas. U jednom trenutku 2016. godine, kad sam bila u kontaktu s Channelom 4, čak smo razmišljali kako i gdje bi trebalo zakopati naše snimke, za slučaj da mi ne uspijemo… Snimili smo film, zadovoljna sam i počastvovana što sam ovdje s vama. Hvala za nagradu BAFTA-e i što ste prepoznali film u toliko drugih kategorija ... “ 

Nagradu je posvetila sirijskom narodu. 

Dokumentarac 'Za Samu' nominovan je u četiri kategorije: najbolji britanski film, najbolji film izvan engleskog govornog područja, izvanredan debi britanskog pisca, reditelja ili producenta te najbolji dokumentarni film.

'Za Samu' će uskoro biti emitovan u programu Al Jazeere Balkans.