ENG

Nagrada Al Jazeere Balkans na ZagrebDox Pro-u

Ovogodišnji ZagrebDox festival otkazan je zbog svjetskog proglašenja pandemije, ali je industrijski program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, održan online od 15. do 23. marta.

Nagrada Al Jazeere Balkans na ZagrebDox Pro-u

Predstavljeno je ukupno dvanaest projekata iz Bjelorusije, Gruzije, Hrvatske, Italije, Libana, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije i Švedske. Nakon četiri dana održavanja online radionica, putem video-linka održan je Pitching Forum te je 24. marta uslijedilo proglašenje dobitnika nagrada. U ime Al Jazeere Balkans online Pitching Forumu pridružila se Lejla Dedić iz Programskog odjela.

Prvi put dodijeljenu nagradu Al Jazeere Balkans i 1.000 Eura za dalji razvoj, dobio je slovenski projekat “Druga strana cijevi”/“The Other Side of the Pipe” režisera Marka Kumera Murča, koji opisuje šta se dešava kada se zloupotrebljava moć u slučaju jednog plinovoda kojem se suprostavljaju obični ljudi. Scenario za projekat radi Eric Moses, a producentica je Katja Lihtenvalner.

U obrazloženju za nagradu Al Jazeere Balkans stoji da je projektni tim imao fantastičan pristup o načinu na koji treba ispričati ovu važnu priču, ne samo kroz istraživanje činjenice o potrebama i vrijednostima EU-a i zloupotrebi političke moći te slučajevima mita, nego i kroz borbu običnih ljudi koji se svojim životom bore protiv najvećeg evropskog energetskog projekta Južni gasni koridor.

Osim ove, na ZagrebDox Pro-u dodijeljene su i nagrade: HBO, Documentary Association of Europe (DEA) Mentoring Pitch i ZagrebDox Pro Online Mentor