ENG

AJB DOC program na Sunny Side of the Doc festivalu

Četiri odabrana dokumentarna filma prikazana na AJB DOC Film Festivalu bit će dostupna u online videoteci festivala Sunny Side of the Doc.

AJB DOC program na Sunny Side of the Doc festivalu

Tokom 31 godine postojanja, Sunny Side of the Doc festival postao je važan centar na međunarodnom tržištu dokumentarnog i specijaliziranog činjeničnog sadržaja na svim platformama, ali zbog meteža izazvanog pandemijom Covid-19, festival će biti održan online od 22. do 25. juna iz centra u La Rochelleu.

 „Suočeni s brutalnom stvarnošću pandemije korona virusa i poštujući stroge mjere koje su nametnute zbog kontrole virusa, željeli smo pomoći cijeloj dokumentarnoj zajednici kako bi izašla iz krize. To je nametnulo potrebu za redefiniranjem naše izvorne organizacije i postavke, jer bi fizičko održavanje događaja u La Rochelleu predstavljalo preveliki rizik za naše učesnike, partnere, prijatelje i naš tim“,  kazao je Mathieu Béjot, Direktor za strategiju i razvoj festival Sunny Side of the Doc.

Sunny Side of the Doc, između ostalog, pripremio je online videoteku, gdje kupci mogu gledati programe međunarodnih distributera i pronaći projekte koji su trenutno u fazi izrade. Videoteka će ostati u funkciji do kraja 2020. Bit će pokrenut i novi segment “Rough Cut” za dokumentarne filmove iz Srednje i Istočne Europe koji su u toku izrade, a u pripremi fokusiranja na ove zemlje u 2021. godini. U videoteci će se također naći i veliki izbor dokumentaraca s drugih festivala koji su se odlučili za digitalno emitovanje i tako što bolje promovisali svoj program.

S tim u vezi, a u okviru saradnje s renomiranim svjetskim festivalima, AJB DOC Film Festival pozvan je da odabere neke od najboljih naslova iz svoje selekcije, pa će učesnici imati priliku pogledati dokumentarne filmove: Nevjerovatno putovanje, Kuća Male zvijezde, Sve sa voljom i Bugarski san .

Neki od festivala na koje je Sunny Side od the Doc također pozvao na saradnju su: Hot Docs, Kanadski međunarodni festival dokumentarnih filmova, DOK Leipzig, Festival dokumentarnog filma u Solunu, Filmski festival u Krakovu, Tokio Docs, DocsBarcelona, CPH: DOX, One World Media, kao i mnogi drugi.

Festival Sunny Side of the Doc, tokom četiri dana dešavanja svake godine, okuplja emitere, donosioce odluka, finansijere, distributere, kreatore sadržaja i producente iz cijelog svijeta koji prodaju ili kupuju projekte i programske sadržaje te pronalaze koprodukcijske partnere.