ENG

Dokumentarac “Čistači” je online

Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa.

Dokumentarac “Čistači” je online

Upoznajemo pet „digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih koje je angažovala Silikonska dolina (eng. Silicon Valley), a posao im je brisanje „neprikladnih“ sadržaja s interneta. Uporedo, upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura. 

Tipični „čistač“ svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu. Ipak, u pozadini njihovog rada leže suštinska pitanja o tome kako prepoznati montiranu sliku ili propagandu i šta je to što definiše novinarstvo. 

Gdje je tačno tačka balansa za društvene medije kako ne bi bili ni zakonski neuređen prostor niti forum ispunjen cenzurom? Film Čistači nastoji se pomiriti s ovom novom, zbunjujućom paradigmom. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.

Pogledajte dokumentarac.

Dokumentarac Čistači prikazan je u okviru selekcije Last Minute Cinema na drugom AJB DOC Film Festivalu održanomu Sarajevu 2019.