ENG

Direktor Festivala na Business Cafeu

Gost 28. Business Cafea u Sarajevu, održanog u utorak 7. jula, bio je direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

Direktor Festivala na Business Cafeu

Business Café događaj u Sarajevu zamišljen je kao prilika za učenje od uspješnih koji mogu biti poslovna inspiracija poduzetnicima i menadžerima, a u organizaciji agencije Global Marketing Solutions održano je prvo izdanje otkako je proglašena pandemija korona virusa. Govornici su bili poduzetnici Aida Terzić i Edhem Fočo.

Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Network Sarajevo, i utemeljitelj Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) kazao je da svoj uspjeh veže za poznanstva i iskrenu želju da na najbolji način vodi posao. Između ostalog, on je istakao kako smatra da je Al Jazeera podigla standarde medijima u regionu i da je vrlo ponosan na investicije Al Jazeere Balkans koje se u cijelom regionu mjere destinama miliona eura.

Na pitanje o lažnom plasiranju vijesti rekao je da borba protiv “fake newsa” izgubljena, jer je pojavom društvenih medija onemogućena je bilo kakva kontrola, ali da se može i mora raditi na kredibilitetu medija.

O planovima za budućnost Fočo je rekao da je prvi plan preživjeti u novonastalim okolnostima, a zatim i izgraditi poslovno sjedište Al Jazeere Balkans te u dugoročnom planu osnovati kanal koji bi emitirao isključivo dokumentarne sadržaje. “Ovogodišnji AJB DOC Film Festival će se svakako desiti, samo još uvijek nismo sigurni u kojem obliku, da li će to biti virtuelno ili na ustaljeni način”, kazao je Fočo.

Na upit za savjet mladim poduzetnicima Fočo je savjetovao: “Bavite se onim što znate, a ne onim što je popularno ili vam se čini da možete doći do neke lagane i brze zarade. Morate biti izdržljivi i strpljivi. Očekujte probleme, poraz, pad, neuspjeh. Ako izdržite i prebrodite sve to, imate šanse. Nemojte biti pohlepni i zavidni. Bitno je da je čovjek dobar u onom što radi i zbog toga cijenjen. Ne gledajte u nekog drugog, bio vam blizak ili ne. Pravite svoj put. Količina novca ne mora da znači uspjeh, često i nije. Količina novca i pokazivanje bogatstva, ne smije vam nikad biti uzor.”

Photo: Dženan Kriještorac