ENG

Završen AJB DOC trening “Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom”

Ne treba vam skupa oprema da biste ljudima prenijeli priče, kaže istaknuti tuniski novinar i voditelj treninga Adnen Chaouachi.

Završen AJB DOC trening “Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom”

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava  od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, održan je trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”.

Trening pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, koji je obučio stotine novinara na temu Mobilno novinarstvo i novi mediji, trajao je tri dana, a održan je  virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Ovaj trening osmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma. 

“Najvažnija lekcija koju su učesnici ovog treninga naučili je da im nije potrebna skupa oprema da bi ljudima prenijeli priče. Potreban je samo mobilni telefon. To je demokratizacija produkcije. Mobilni telefoni su jeftini i dostupni, samo budite kreativni”, ističe trener Adnen Chaouachi.


Andrija Rašović iz Crne Gore ističe da je učešće na ovom treningu za njega bilo dragocjeno iskustvo.

“Uz trenera Adnena saznali smo kako možemo napraviti kafu na dvadesetak različitih načina i isto toliko doživljaja cjele situacije sa pandemijom. Vidjeti lične doživljaje različitih pojedinaca iz regiona i ostalih oblasti koje je obuhvatio ovaj trodnevni trening, ali i problema kojima se oni bave u filmovima koje smo napravili za kratak period, jedno je za mene jako dragocjeno iskustvo. Također, velika lekcija jeste upravo da dokumentarni film nema prepreku. Isto tako, Adnen nam je pomogao demistifikovati mobilni dokumentarac, i da je telefon samo još jedan kanal izraza u dokumentaristici čiji je fokus ljudska priča, sada i ovdje, a istovremeno vanvremenska i univerzalna”, kaže Rašović.

Hana Sokolović iz Sarajeva ističe da je trening o kreiranju dokumentaraca mobilnim telefonom jedno od onih iskustava koje za kratko vrijeme dugoročno obogate vaš život.

“Jedna sjajna ekipa mladih i vrijednih umjetnika iz zemlje, regiona pa i svijeta tri dana je pod vodstvom Adnena Chaouachija stekla ne samo bazične vještine produciranja dokumentarnog formata mobilnim telefonom, nego i konkretno znanje o upotrebi softwarea, tehničkim kriterijima i elementima sadržaja ovakvog formata koji su potrebi za dobar proizvod. O tome koliko je trener Chaouachi kroz svoju posvećenost, senzibilnost i strpljenje stvorio jedan prirodni autoritet najbolje svjedoči činjenica da su učesnici radili cijelu noć u svojim kućama na svojim mobilnim telefonima kako bi na vrijeme dostavili zadatke koji su dio edukacije”, kaže.


“Učesnici i učesnice su pokazali podršku jedni za druge, kakva je u današnjem socijalnom kontekstu češće incident nego pravilo. U mjesecima kada smo svi zasićeni online sadržajima, nedostatkom socijalnog kontakta, tri dana online treninga napravila su odličnu grupnu dinamiku i nadmašila sva moja očekivanja od ovog programa”, dodaje Sokolović.

Svi učesnici imaju rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ovogodišnji trening bio je usmjeren na praktični rad polaznika, čemu će se pridavati sve više pažnje na narednim izdanjima edukacija koje se organizuju uz festival, saopćili su organizatori.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.