ENG

“Za Samu” dobitnik Emmy nagrade

Za Samu, autora Waad Al Khateab i Edwarda Wattsa, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

“Za Samu” dobitnik Emmy nagrade

Međunarodna akademija za televizijsku umjetnost i nauku proglasila je dobitnike 48. Međunarodnih nagrada Emmy® tokom svečane ceremonije uživo koju je vodio glumac Richard Kind u New Yorku 23. novembra 2020. 

"Još jednom, internacionalni dobitnici Emmyja pokazuju univerzalnu moć velike televizije, koja nas okuplja i ruši kulturne granice i ograničenja izazvana pandemijom", rekao je predsjednik i izvršni direktor Međunarodne akademije, Bruce Paisner. "Iako nam nedostaje naša godišnja svečana svečanost u New Yorku, ponosni smo što donosimo ove programe i performanse na našu globalnu scenu i čestitamo pobjednicima na izvanrednim dostignućima."

Međunarodna akademija dodijelila je 1 Specijalnu nagradu i 12 Emmyja u 11 kategorija, zbog izjednačenja u kategoriji Primetime za područje izvan engleskog govornog područja.

Za Samu, autora Waad Al Khateab i Edwarda Watsa, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

Za Samu je putovanje u žensko iskustvo rata. Ljubavno pismo koje majka piše kćerki, film koji priča o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu u Siriji, kako se zaljubljuje, udaje i rađa Samu.

Dokumentarac Za Samu proglašen je najboljim na Drugom izdanju AJB DOC Film Festivala, održanom u Sarajevu 2019. godine.