ENG

ZagrebDox Pro -proglašeni pobjednički projekti

Ukupno 12 projekata učestvovalo je u ovogodišnjem izdanju programa usavršavanja namijenjenog autorima koji tek razvijaju svoje buduće filmove.

ZagrebDox Pro -proglašeni pobjednički projekti

Proglašenjem pobjedničkih projekata završeno je ovogodišnje izdanje ZagrebDox Pro-a, programa usavršavanja koji se u organizaciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održava još od 2006., okupljajući učesnike koji rade na vlastitim autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja i produkcije. 

Program se sastoji se od petodnevne radionice i Pitching Foruma, gdje projektni timovi svoje projekte predstavljaju međunarodnom panelu televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova i distributera, te pojedinačnih sastanaka s članovima žirija i ostalim stručnjacima.

Autori, odnosno autorski timovi ukupno dvanaest projekata odabrani su za učešće na ovogodišnjoj radionici, a Nagradu Al Jazeera Balkans koja uključuje 1000 eura za dalji razvoj pripala je projektu Nijema kuća (Iran, Filipini) u kojem redateljski dvojac, Farnaz i Mohammadreza Jurabchian, sa svojom majkom, iranskom aktivisticom, razgovara o porodičnoj historiji. „Putem porodične arhivske građe, utkane u priču zajedno sa slikama iz sadašnjosti i razgovorima s majkom, redateljski dvojac, kojeg čine sestra i njezin mlađi brat, prikazat će kako se njihova porodica u Iranu mijenjala tokom 40 godina. Njihovo putovanje odlikuje jedinstven redateljski pristup, ali i daje glas novoj generaciji mladih“, stoji u obrazloženju nagrade. 

Također, odabrani su i projekti dobitnici Nagrade HBO Europe, Nagrade ZagrebDox Pro Online Mentor i Poticajne nagrade Evropskog udruženja dokumentarista, DAE.

Kao i lani, i ove je godine ZagrebDox Pro održan u online formatu, uz mentore Leenu Pasanen, direktoricu festivala Biografilm, te redatelja i producenta Stefana Tealdija. „ZagrebDox Pro dokazao se na međunarodnoj sceni i svake godine pristižu nam zanimljivi i intrigantni projekti iz regije ali i drugih zemalja. Iran, Mallorca (Španjolska), Švicarska i Švedska samo su neke od njih. No, ove godine svjedočimo posljedicama pandemije za dokumentarni film: redatelji su se suočavali s poteškoćama u provođenju istraživanja, odabiru lokacija i snimanju najavnih filmova, te u nekim slučajevima i s frustracijama zbog odgađanja i kašnjenja produkcije i po nekoliko mjeseci. Na pitching sesiji predstavljeno je 12 projekata koji su ostavili vrlo dobar dojam na žiri koji dodjeljuje nagrade i na stručnjake koji ih savjetuju o budućim kontaktima s prikazivačima, selektorima festivala i prodajnim agentima. Ponajprije nas zanimaju priče i kako su one ispričane filmskim jezikom, a teme koje su ove godine bile zastupljene tiču se porodice, mlađih generacija i historije“, kazali su mentori.

Program ZagrebDox Pro-a započeo je u ponedjeljak, 21. juna, neposredno nakon zatvaranja ovogodišnjeg izdanja festivala ZagrebDox koje je završeno dodjelom nagrada u subotu, 19. juna. 

U ZagrebDox Pro programu ove godine sudjelovali su: Bez brige, Sari! Sare Haragonics (Mađarska), Čuvari naše savjesti Stanislava Doncheva (Bugarska), Kabinski tlak Eszter Nagy i Sáre Czira (Mađarska, Španjolska), Najbolji uzor Åse Ekman i Oscara Hedina (Švedska), Nijema kuća Farnaz Jurabchian i Mohammadreze Jurabchiana (Iran, Filipini), Pravo krvi Laure Plebani (Ujedinjeno Kraljevstvo), Srodna životinja Ines von Bonhorst i Yurija Pirondija (Italija, Portugal), Svetlana Gabriela Tejedora (Švicarska), Svugdje sve dobro Martine Buchelove i Debore Pastirčákove (Slovačka), U rodu s Johnom Malkovichem Luke Mavretića, Veronica More:Tajna slušateljica Laure Jurado (Španjolska) te Život poslije smrti Nerijusa Mileriusa (Litva).

(Izvor: zagrebdox.net)