ENG

Prijavite se i naučite kako snimiti dokumentarni film pametnim telefonom

Tokom AJB DOC Film Festivala, 10–14. septembra 2021, u Sarajevu će biti održan i trening za mlade autore iz regije.

Prijavite se i naučite kako snimiti dokumentarni film pametnim telefonom

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, organizuje trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" i poziva sve zainteresovane mlade ljude iz regije da se prijave za učešće u ovoj trodnevnoj edukaciji.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening koji vodi Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea. Planirano je da trening bude održan u Sarajevu, ako epidemiološka situacija bude povoljna.

Adnen Chaouachi održao je trening o istoj temi na prošlogodišnjem AJB DOC-u, ali u online formatu, a ove je godine planiran rad uživo s teorijskim i praktičnim dijelom tokom kojeg će učesnici imati priliku iskušati svoje sposobnosti i primijeniti naučeno.

Svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje igranih i dokumentarnih filmova ponukao nas je da se prilagodimo i ponovno ponudimo edukaciju na ovom polju, tim više jer je prošlogodišnji trening pod pokroviteljstvom Samsunga dao odlične rezultate, u što ćete se moći uvjeriti na Festivalu ove godine, saopćili su organizatori AJB DOC-a.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici će imati rok mjesec dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1500 eura, sponzorsku nagradu te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na narednom AJB DOC Film Festivalu u okviru nove selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji koriste nove tehnologije.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem online formulara.