ENG

Ususret novom izdanju AJB DOC Film Festivala

Od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online gledajte najbolje dokumentarne filmove.

Pomno odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova na četvrtom izdanju Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans vraća se u kinosale. Također, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba

Kako su organizatori saopćili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije.

Tema vodilja Četvrtog AJB DOC Film Festivala je Challenge/Izazov i simbolično je predstavljena na svim vizuelnim materijalima. Ujedno je to i poveznica za sve aktere dokumentarih filmova koji se suočavaju sa izazovima, koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo - ali nadrastaju ih, rješavaju i tragaju za boljim sutra, te tako pokazuju da svako od nas u sebi nosi sposobnost i snagu za borbu i uspjeh.

Ovom temom, u aktuelnom društvenom i političkom trenutku, također se želi ukazati da izazovi s kojima se društvo od početka pandemije susreće, a to je održavanja ljudskog kontakta kao ispit za cijelo čovječanstvo, mogu biti uspješno savladani. Tako i AJB DOC Film Festival, kao projekt velikog potencijala, nedaće na svom prethodnom izdanju savladao je novim pristupom i virtuelnim prikazivanjem programa, dok izazove ovogodišnje organizacije dočekuje u kombinaciji novih rješenja i normi kakve su važile ranije.

Program tri festivalske selekcije AJB DOC Film Festivala pod pokroviteljstvom BH Telecoma i četvrte u partnerstvu sa Samsungom bit će objavljen uskoro.