ENG

Smart Doc – prilika za mlade kreativce

Smart Doc naziv je nove selekcije Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u okviru koje je su danas, 11. septembra, predstavljena tri dokumentarna filma snimljena mobilnim telefonom.

Smart Doc – prilika za mlade kreativce

Trening koji je održan pri Trećem AJB DOC-u pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, pokazao je da se odlični filmovi, kvaliteta koji se može emitovati i na televiziji, mogu snimiti mobilnim telefonima.

Nakon treninga, koji je zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19 održan putem Zooma, polaznici su imali mjesec dana roka za razradu vlastite ideje i primjenu naučenog, odnosno snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. 

U mnoštvu zanimljivih i dobrih priča istakao se projekt Jasenka Pašića, koji je, osim novčane nagrade Organizatora i mobilnog telefona koji je dodijelio Samsung kao partner treninga, dobio i mentorsku podršku u procesu snimanja te mogućnost prikazivanja na ovogodišnjem izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ideja za film Do slobode postojala je od ranije, kaže Pašić, iskreno priznajući kako mu je trebalo malo vremena da povjeruje da ću krenuti u avanturu pravljenja filma.

“Mislim da su ovakvi vidovi podrške presudni. Živimo u državi u kojoj je jako teško napraviti film. Umjetnost je, generalno, zapostavljena i na umjetnicima je da, kako znaju i umiju, stvaraju djela. A to je jako teško jer znamo da sve košta. Iskreno, ne znam kako bih napravio Do slobode da nije bilo novčane nagrade. To mi je, u suštini, bio budžet za film, a mobitel koji sam dobio je bio glavna kamera, tako da je nagrada bila presudna u nastajanju filma”, kaže Pašić

Osim filma Jasenka Pašića, organizatori su izdvojili još tri projekta koja su se istakla svojim kvalitetom te su prihvaćeni za realizaciju i uvršteni u novu festivalsku selekciju SmartDoc, koja su predstavljena danas na četvrtom izdanju AJB DOC Film Festivala u Cineplexxu.


Tako je publika imala priliku pogledati filmove Od Dermantsija do Pariza Paraskevija Karageorgua, On je moj drug Hane Sokolović i Biram život Zejneb Musić.


“S ovakvom formom eksperimentišem posljednje dvije godine i drago mi je da je AJB DOC pružio priliku ovakvoj formi filma, koju, nažalost, neki smatraju amaterskom. Ono što je važno jeste priča i način na koji je ona ispričana, a ne oprema kojom se snima. Snimanje mobitelom ima mnogo prednosti, naprimjer mobilnim telefonom možete snimiti scene u okruženju koje je opasno i gdje vas sigurno ne bi pustili da snimate s kamerom ili gdje bi snimanjem kamerom mogli dovesti u opasnost sebe i druge”, kaže Paraskevi Karageorgu.


Hana Sokolović kaže kako je trening Produkcija dokumentaraca mobilnim uređajem bio potpuno osvježenje u moru treninga, edukacija i radionica i mjesto na kojem je stekla vrlo konkretna znanja u kratkom vremenu. 

“Trening je bio zaista inspirativan i praktičan”, kaže Sokolović i dodaje kako je “prilika često jedino što dijeli ljude od definitivnih životnih opredjeljenja”.


“Ovakvi vidovi podrške su zaista važni za sve, a posebno za mlade koji pokušavaju pronaći svoj početak u svijetu filma. Al Jazeera Balkans kroz ovaj festival i sve njegove dijelove daje tu priliku svima, a posebno mladim ljudima. Prilika koju sam dobila daje mi vjetar u leđa da se nastavim dalje baviti snimanjem filmova”, dodaje Zejneb Musić.

“Beskrajno je važno da, kada u vremenu društvenog i političkog beznađa, mladi ljudi izaberu da ostanu u ovoj zemlji, postoje medijske, kulturne i druge institucije koje pruže edukaciju, podršku i prostor za afirmaciju onoga što mladi žele ispričati. AJB DOC je upravo kroz takav put proveo jednu ekipu mladih iz regiona”, zaključuje Sokolović.

Film "Do slobode" Jasenka Pašića bit će prikazan u ponedjeljak, 13. septembra u 20:30 u Memorijalnom centru Kovači.