ENG

Nagradu za najbolji projekt na AJB DOC treningu 2021. dobila je Elma Iković

Elma Iković, autorica najbolje ideje, dobitnica je novčane nagrade u iznosu 1500 eura, mobilnog telefona Samsung Note 20 Ultra, te neizostavne mentorske podrške u procesu snimanja. Nagradu je uručio direktor marketinga AJB DOC Film Festivala Vedad Sejfić.

Nagradu za najbolji projekt na AJB DOC treningu 2021. dobila je Elma Iković

U okviru selekcije Smart Doc, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Samsunga, predstavljeni su dokumentarci snimljeni mobilnim telefonom. Ova selekcija uvrštena je kao novina 4. AJB DOC Film Festivala i doživjela je veliki uspjeh kod publike. Predstavljena su četiri dokumentarna filma, autorica Zejneb Musić, Hane Sokolović i Paraskevi Karageorgu te autora Jasenka Pašića, koji je prošle godine osvojio nagradu za najbolji projekt.  

Trening-edukacija osmišljena je tako da mladim autorima, novinarima i studentima filmske akademije pomogne u realizaciji njihovih ideja i provede ih u djelo, a sve to uz pomoć napredne tehnologije i pametnih telefona. Trening se organizuje u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom.

Na četvrtom izdanju trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" vodio je Damir Šagolj, istaknuti bosanskohercegovački fotoreporter i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Nakon treninga svim učesnicima su dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea, čiji zadatak je bio da u roku mjesec dana razrade vlastite ideje, primjene naučeno i pošalju razrađen projekt organizatorima treninga.

Pristiglo je mnogo zanimljivih projekata i dobrih priča, među kojima se izdvaja projekt mlade autorice Elme Iković, koji je i nagrađen.

"Polazeći od uspješne prezentacije ideje, univerzalne važnosti predložene teme i posvećenosti kojom se bavi Elma Iković, ovogodišnja prva nagrada se dodjeljuje za projekt I mi smo krivi", rečeno je u odluci.

"S nadom da će autorica uspješno primijeniti iskustva i znanje stečeno u okviru treninga ovogodišnjeg AJB DOC-a, očekujemo da realizacija filma Elme Iković bude doprinos podizanju ekološke svijesti i poticaj za buđenje kritičkog razmišljanja gledatelja. Također, očekujemo da će autorica u cilju prezentiranja svoje teme u potpunosti iskoristiti svoju respektabilnu vizualnu kulturu kako bi film na najbolji način komunicirao s publikom", saopćili su organizatori.

Elma Iković, autorica najbolje ideje, dobitnica je novčane nagrade u iznosu 1500 eura, mobilnog telefona Samsung Note 20 Ultra, koji dodjeljuju sponzori Samsung i Domod, te neizostavne mentorske podrške u procesu snimanja. Nagradu je dodjelio direktor marketinga AJB DOC Film Festivala Vedad Sejfić.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije Smart Doc, te ćemo pored nagrađenog projekta, pružiti podršku još nekim učesnicima da realizuju svoje dokumentarne filmove i prikažu ih na 5. AJB DOC-u.