ENG

Poziv autorima za prijavu na 5. AJB DOC Film Festival

Prijave za peto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 25. maj 2022.

Poziv autorima za prijavu na 5. AJB DOC Film Festival

Al Jazeera Balkans međunarodni festival dokumentarnog filma objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na petom izdanju AJB DOC filmskog festivala, koji se održava od 09. do 13. septembra 2022. godine u Sarajevu.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Festival ima za cilj afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, koji donose iskrene i duboke teme te predstavljaju ono što je blisko stvarnosti. U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

Prijave za peto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 25. maj 2022. 

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Zvanična selekcija petog AJB DOC Film Festivala, bit će predstavljena početkom septembra 2022. U okviru festivalskih selekcija - takmičarskoj, netakmičarskoj "Last Minute Cinema", te selekciji "AJB Prikazuje" - bit će prikazano više od 20 dokumentarnih filmova.

Posljednju noć festivala dodjelit će se nagrade u tri kategorije: nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija, te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.