ENG

Pobjednik Global Pitch 2023

AJB DOC Film Festival, Al Jazeera Documentary Channel i WaterBear Network sponzorisali su nagradu Global Pitch na Sunny Side of the Doc.

Pobjednik Global Pitch 2023

Sunny Side of the Doc, međunarodna zajednica i tržište posvećeno linearnom i nelinearnom dokumentarcu, objavilo je pobjednika trećeg izdanja Global Pitcha pod pokroviteljstvom AJB DOC Film Festivala, Al Jazeera Documentary Channela i WaterBear Networka.

Nagrađivani projekat je "Borba za hranu" opisan je kao "bliži pogled na farmere, naučnike i kulturne aktiviste koji se bore za očuvanje kenijske poljoprivrede i kulture ishrane - i sile koje rade na preuzimanju kontrole nad prehrambenim sistemima u zemlji."; Jim Chuchua, Benjamin Muasya - Rada Studios Ltd. (Kenija) u režiji Maia von Lekow, Christopher Kin i Zippy Kimundua.

Virtuelno predstavljanje projekata na Sunny Side of the Doc, održano 7. i 8. februara, imalo je za cilj olakšanje međunarodnog finansiranja i koprodukcije projekata fokusiranih na posljedice klimatskih promjena na naša društva i konkretna rješenja koja se implementiraju širom svijeta.

Odabranih 12 projekata, među 100 iz 37 prijavljenih zemalja, predstavljeno je na panelu donosilaca odluka na visokom nivou u unaprijed snimljenim video prezentacijama nakon kojih su uslijedile sesije pitanja i odgovora uživo.

Online događaj je okupio više od 220 profesionalaca iz preko 190 kompanija iz više od 40 zemalja. Učestvovali su u dvije sesije Meet the Executives sa predstavljanjem sponzora, kao i u četiri uzbudljive sesije Industry Catch-up.

Jedan projekat posebno je privukao pažnju prestižnog žirija koji je okupio uticajne predstavnike dokumentarnog i audiovizuelnog sektora: Khadidja Banouataf (Impact Social Club), Keisha Knight (IDA), Cleo Veger (Dogwoof) i Julian Etienne (Doc Society).

“Ove godine smo bili impresionirani širinom sadržaja, a posebno smo bili dirnuti projektima koji usredsređuju iskustva onih na globalnom jugu iz njihovih vlastitih perspektiva. 

Veoma smo sretni što smo na ovogodišnjem Global Pitchu dodijelili nagradu od 3.000 eura projektu „Borba za hranu“. Bili smo impresionirani timom i njihovim pristupom prikazanim kroz materijale. Uz posljedice klimatskih promjena i privatizacije koje utječu na svakodnevne zajednice globalnog juga, „Borba za hranu“ pokazuje kako se kenijski farmeri prilagođavaju ekstremnim vremenskim prilikama, nepredvidivim klimatskim obrascima i ekstraktivnom stranom utjecaju. Vjerujemo da film može biti inspiracija za druge pristupe klimatskoj pravdi zasnovane na zajednici.

“Oduševljeni smo što je žiri odabrao ambiciozan aktuelan projekat iz Kenije”, kaže Mathieu Béjot, direktor za strategiju i razvoj u Sunny Side of the Doc.

“Važno je čuti priče koje dolaze sa globalnog juga koji je posebno pogođen klimatskim promjenama. Nagrada također pokazuje naš proaktivan pristup uključivanju novih glasova i novih talenata u međunarodnu dokumentarnu zajednicu, posebno onih iz nedovoljno zastupljenih grupa i zemalja. Nagrada seriji je i ilustracija za raznolikost formata i pripovijedanju u dokumentarizmu.”

Sponzori dodjeljuju nagradu Global Pitch od 3.000 € i 2 pune propusnice za Sunny Side of the Doc 2023.

Sunny Side of the Doc je međunarodna zajednica i tržište posvećeno linearnom i nelinearnom dokumentarcu. 34. Sunny Side of the Doc održat će se u La Rochelleu od 19. do 22. juna 2023.