ENG

Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival

Za učešće na šestom AJB DOC Film Festivalu autori se mogu prijaviti putem formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Rok za prijave je 26. maj 2023.

Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za prijave za učešće na šestom izdanju ovog festivala, koji će se održati 8-12. septembra 2023. godine u Sarajevu.

Organizator je televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Documentary Channelom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a fokus Festivala je afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima i ljudskim pričama i sudbinama koje nose univerzalne poruke. 

Prijave za šesto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara ovdje ili platforme Film Freeway. Rok za prijave je 26. maj 2023. 

Prijave su otvorene za produkcijske kuće i autore bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem 22-27 i maksimalnim 44-52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Finalna selekcija šestog AJB DOC Film Festivala, bit će predstavljena početkom septembra 2023. Kao i prethodnih godina,  bit će prikazano više od 20 najkvalitetnijih dokumentarnih ostvarenja iz prethodne godine, a u okviru četiri programa: Takmičarskom, Netakmičarskom Last Minute Cinema, AJB Prikazuje i SmartDoc.

AJB DOC Film Festival je platforma za dokumentarne filmove namijenjene televizijskom emitovanju, ali i za prikazivanje najboljih dugometražnih dokumentaraca novijeg datuma, koprodukcijskih ostvarenja Al Jazeere Balkans te filmova mladih autora snimljenih mobilnim telefonom.

Nagrade na AJB DOC Film Festivalu se dodjeljuju u tri kategorije: Nagrada internacionalnog stručnog žirija za najbolji film Takmičarskog programa, Nagrada Programskog žirija, te Nagrada publike. Svi dokumentarni filmovi ulaze u razmatranje za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.