ENG

Poziv za projekte – Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC

Prijavite svoje projekte do 31. maja i učestvujte u drugom izdanju Al Jazeera Documentary (AJD) Industry Days @ AJB DOC koji će biti održan od 9. do 11. septembra 2023. u Sarajevu.

Poziv za projekte – Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC

Ako mislite da imate jedinstvenu ideju i dokumentarni projekt, ali vam je potrebna dodatna finansijska podrška - ovo je prilika za vas. Dajemo vam mogućnost da svoj projekt predstavite donosiocima odluka u Al Jazeera Media Networku, kao i mnogim drugim vodećim profesionalcima u dokumentarnoj industriji.

AJD Industry Days @ AJB DOC vas poziva da svoje projekte prijavite putem ovog obrasca na internetskoj stranici industry.ajbdoc.ba. Prijaviti se možete od 1. marta do 31. maja 2023. godine.

Ukupan nagradni fond u 2022. godini, koji su osigurali Al Jazeera Documentary Channel, Al Jazeera Balkans i partneri projekta, iznosio je 80.000 USD. Iznos planiran za 2023. trebao bi biti isti, ako ne i veći u odnosu na prethodnu godinu.

Cilj nam je podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu, uključujući međunarodne koprodukcije, te ključnim donosiocima odluka predstaviti uzbudljive i vrijedne projekte.

AJD Industry Days @ AJB DOC objavljuje poziv za sljedeće projekte:

- MAIN PITCH – prihvata projekte u svim fazama razvoja nezavisnih filmaša i produkcijskih kuća,

- WORK IN PROGRESS – projekti u fazi postprodukcije s namjerom emitovanja na Al Jazeeri ili drugim međunarodnim emiterima i platformama,

- BALKAN STARS – projekti u fazi razvoja pogodni za regionalnu i međunarodnu koprodukciju s Al Jazeerom Balkans / Al Jazeera Documentary Channelom ili drugim emiterima.

AJD Industry Days @ AJB DOC platforma pružit će priliku autorima dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, s Kavkaza, Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA-e) da se umreže s donosiocima odluka i vodećim profesionalcima iz regionalne i međunarodne filmske i televizijske industrije.

Podnosioci prihvaćenih prijava bit će obaviješteni o rezultatima i pozvani da predstave projekte ovogodišnjem odboru međunarodnih emitera i istaknutih profesionalaca koji će u Sarajevu odlučivati o pobjednicima. Njima će biti osigurana sredstva za produkciju dokumentarca i podrška za emitovanje, distribuciju, prikazivanje i prodaju širom svijeta.

Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC je prvi put održan 2022. godine, a postigao je značajan uspjeh baveći se širokim spektrom tema kroz 32 projekta iz 21 zemlje koji su nudili autentično pripovijedanje i obećavajući kinematografski pristup prikazivanja stvarnosti. AJD Industry Days @ AJB DOC  se dešava istovremeno s Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji je prepoznat kao jedinstvena platforma za TV-dokumentarce u regiji i svijetu. AJB DOC Film Festival bit će održan od 8. do 12. septembra 2023. godine.