ENG

Saradnja s Beldocsom koji počinje u Beogradu

Na Beldocsu će biti prikazana dva filma u koprodukciji Al Jazeere Balkans, a održat će se i zajednički trening za mlade talente.

Saradnja s Beldocsom koji počinje u Beogradu

Tim AJB DOC Film Festivala u sastavu Lejla Dedić, Nejra Kozarić i Ida Makarević pratit će ovogodišnje izdanje festivala dokumentarnog filma Beldocs koji se održava od 10. do 17. maja u Beogradu.

Na Beldocsu će biti prikazana dva filma iz koprodukcije Al Jazeere Balkans, “Melting Dreams” Haidy Kancler u okviru programa Breeze i “Svjetla Sarajeva” Srđana Perkića u okviru programa Special Screenings.

Film „Melting Dreams“ Haidy Kancler ima srpsku premijeru i prikazuje se 13. maja u 20:30 (Art Cinema Kolarac).

Sinopsis: U Bamijanu, u Afganistanu, Zakia (25), Fatima (21) i Fariba (16) sanjaju da postanu profesionalne skijačice i predstavljaju Afganistan na Olimpijskim igrama. Kada njihov evropski trener skijanja Ana (30) objavi da mogu otići u Evropu da intenzivno treniraju i postanu licencirani instruktori skijanja, čini se da su korak bliže ostvarenju svojih snova.

Film Srđana Perkića “Svjetla Sarajeva” imat će svjetsku premijeru a na programu je 11. maja u 21:30 (Belgrade Youth Center) i 12 maja u 19:00 (Cultural Centre Vlade Divljan).

Sinopsis: Sarajevo 1969-2019. Pedeseta je godišnjica legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta. Pola vijeka historije ove sarajevske institucije ispričano je iz ugla Seje Sexona, vođe grupe “Zabranjeno pušenje”. Intimna je to priča koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca njihove karijere.

U okviru ranije najavljene saradnje od 11. do 13. maja u Beogradu  će biti realiziran trening za mlade talente iz regije koji žele snimati uvjerljive i vizuelno snažne kratke dokumentarne filmove. Nagrađivana novinarka Al Jazeere Balkans Nadina Maličbegović održat će predavanje o novinarstvu i snimanju kratkih dokumentaraca, koje će uz druga predavanja polaznicima pružiti osnovne teorijske i praktične tehnike kako bi kreirali 10-minutni dokumentarni film koji se bavi temom slobode tokom ljeta.

Učesnici će tokom ljeta pod vodstvom iskusnih mentora raditi na svojim kratkim dokumentarnim filmovima, a 3-5 najboljih projekata bit će predstavljeno profesionalcima iz međunarodne industrije dokumentarnog filma tokom AJD Industry Days @ AJB DOC, gdje će selektori Al Jazeere Balkans izabrati najbolji projekat koji će biti prikazan u kratkom formatu na platformama ove TV-kuće.

Također, projekat „Hvar League“ Emine Kujundžić pozvan je da se predstavi u okviru Beldocs Industry Daysa, a bit će dodijeljena i nagrada Al Jazeere Balkans u iznosu od 2000 Eura za projekat po izboru stručnog žirija.

Od 10. do 17. maja u programu Al Jazeere Balkans gledajte "U srcu festivala - Beldocs". U terminu od 23:05 bit će prikazani odabrani dokumentarni filmovi koji su bili dijelom selekcije ranijih godina - Bijelo je boja smrti, Faith i Branko, Kada dođu svinje, Radio tišina i Trst, Jugoslavija.