ENG

„Mladi talenti Balkana“ počeli s radom

Prvog dana programa u Beogradu reporterka Al Jazeere Balkans, Nadina Maličbegović održala radionicu.

„Mladi talenti Balkana“ počeli s radom

"Mladi talenti Balkana" nova je inicijativa koju su zajedno razvili Beldocs i Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans. Radi se o učešću na trodnevnom programu, u okviru internacionalnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će osam mladih učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana pomoći da osmisle i naprave desetominutne dokumentarne filmove tokom ljeta.

Centralna tema je sloboda, a mladi talenti s područja Balkana imat će priliku da, okom ljeta, zajedno s iskusnim mentorima, rade na provedbi svojih ideja. 

Nakon toga će od 3 do 5 projekata biti prezentirano grupi međunarodnih i domaćih filmskih profesionalaca na AJD Industry Days u okviru AJB DOC Film Festivala koji se održava u septembru u Sarajevu, a najbolje ocijenjeni projekt bit će prikazan na platformama Aljazeere. 

Prvog dana beogradskog programa, u pripremu dokumentarnog filma, osnovne karakteristike, razlike u odnosu na klasične televizijske reportaže, kao i u izazove s kojima mogu biti suočeni u svome radu, mlade filmske djelatnike uvela je reporterka Al Jazeere Balkans, Nadina Maličbegović.

Nadinu smo pitali o utiscima koje su na nju ostavili ovi mladi talenti i kako je radionica protekla.

„Zadovoljstvo je raditi s mladim ljudima koji kroz svoje dokumentarne priče žele, svako na svoj način, istražiti i predstaviti slobodu. Neki od njih već su radili kratke dokumentarne filmove, neki tek sada počinju, ali i jedni i drugi žele napraviti najbolje. I to je važno. Povezuje ih Balkan, mjesto njihovog življenja, i san o slobodi koji žele približiti svakom čovjeku“, kaže Nadina.

Priča da su razgovarali o karakteristikama dokumentarnog filma, teškoćama s kojima će se suočiti prilikom pripreme i različitim izazovima… i dodaje „Osim znatiželje u vezi sa konkretnim pričama na kojima će raditi tokom ljeta, fascinirala me njihova otvorenost i spremnost da jedni druge ohrabre i pomognu idejama i savjetima, iako su, u ovom slučaju, jedni drugima konkurencija. Želim da u Sarajevo, za otprilike četiri mjeseca, dođu s dobro razrađenim pričama koje će im otvoriti vrata kreativne industrije dokumentarnog filma. Držim im palčeve!“