ENG

Predstavnici Al Jazeere na Festivalu u Cannesu

Al Jazeera Documentary Channel, AJB DOC Film Festival i AJD Industry Days @AJB DOC našli su se među 13 partnerskih festivala Festivala u Cannesu. Ovo partnerstvo se pokazalo kao veoma plodnosno.

Predstavnici Al Jazeere na Festivalu u Cannesu

Nagrade Docs-in-Progress dodijeljene su 23. maja na kraju aktivnosti vezanih za industriju pod nazivom Doc Day.

Al Jazeerina nagrada za dokumentarni film, odabrana među 32 predstavljena projekta, koja uključuje minimalni koprodukcijski doprinos Al Jazeere dokumentarca u iznosu od 15.000 dolara, pripala je filmu “Once Upon a Time in a Forest”, u režiji i produkciji Virpi Suutari.

Opisan kao moralna predstava i ljubavna priča između mlade generacije i finske šume, dokumentarac prati 22-godišnju Idu koja predvodi pokret koji se bori za odbranu jednog od posljednjih četinarskih šumskih područja u Evropi.

Prilikom dodjele nagrade, Adel Ksiksi i Mehdi Bekkar sa Al Jazeera Documentary Channel kazali su da „projekat poziva na akciju hrabre mlade generacije zbog uvjerljivog pripovijedanja i vizualno zadivljujuće kinematografije, angažuje publiku na emotivnom nivou, izaziva empatiju i nadahnjuje osjećaj čuđenja i poštovanja prema prirodnom svijetu.

21. maja, Adel Ksiksi, predstavnik A Jazeera Documentary Channela i voditelj Dana industrije AJD @AJB DOC održao je radionicu pod nazivom „Kako raditi sa Al Jazeerom“ za autore, producente i producentske kuće koji žele da sarađuju i predstave svoje radove Al Jazeeri. Događaj je prošao dobro, a odgovoreno je na mnogo važnih pitanja vezanih za ovu temu.

Dva projekta sa AJD Industry Days@AJB DOC 2022 odabrana su i pozvana da prisustvuju Spotlighted Projects, selekciji projekata u različitim fazama napredovanja, koji su posvećeni traženju partnera i odlučne podrške.

DO YOU LOVE ME? Lane Daher, prod. Jasper Mielke – Wood Water Films (Njemačka, Liban)

LET’S PLAY SOLDIERS  Mariam Al-Dhubhani, prod. autor Mohammed Al-Jaberi – Meem Square Film LLC (Jemen, Katar, SAD)

Ovo je rezultat posjete Cannes Docs-a najzapaženijim festivalima i tržištima dokumentarnog filma iz cijelog svijeta kako bi nagradili najnovije i najperspektivnije projekte dokumentarnog filma.

Film “Majka svih laži” (Kadib Abyad) redateljice Asmae El Moudir, u koprodukciji Al Jazeere Documentary, predstavljen je u zvaničnoj takmičarskoj selekciji Un Certain Regard. To je paralelni dio Filmskog festivala u Cannesu koji ističe hrabre i inovativne filmove. Odabrani filmovi odražavaju raznolikost i kreativnost svjetske kinematografije, nudeći posjetiteljima i kritičarima jedinstveno kinematografsko iskustvo.

Marokanska rediteljka Asmae el Moudir pokušava otkriti zašto je jedina fotografija koju ima kao dijete slika nepoznate djevojčice. U pokušaju da istraži svoju prošlost, mlada žena kreira model četvrti Kazablanke u kojoj je odrasla i počinje da istražuje prošlost svojih roditelja i bake. Vraćajući se kroz svoje djetinjstvo, režiserka otkriva političku i društvenu istoriju Maroka.

Prisustvujući raznim događajima dokumentarni tim Al Jazeere dao je niz savjeta tokom programa i okruglih stolova za dokumentariste.

Cannes Docs prikazan je u sklopu Marché du Film u Cannesu od 18. do 23. maja.