ENG

Nagrađeni najbolji 'New Voices' na #SSD23

Al Jazeera Documentary Channel i AJB DOC Film Festival, u ulozi sponzora prezentacije projekata 'New Voices' na Sunny Side of the Doc 2023, nagradili su najbolje projekte.

Nagrađeni najbolji 'New Voices' na #SSD23

U okviru selekcije 'New Voices' na Sunny Side of the Doc 2023, koji se održava u La Rochelleu, Francuska, održano je predstavljanje 6 dokumentarnih projekata koji su u potrazi za finansiranjem i partnerima te usmjereni na ciljanu publiku kupaca i naručilaca. Nakon svake prezentacije projekta uslijedila je diskusija s međunarodnim donosiocima odluka pod vodstvom iskusnog moderatora.

Film 'Life in the Shadows’ kojeg su predstavili Ilyas Yourish/ K. D. a producirao Kamay Film (Afganistan) nagrađen je nagradom Special Prize Pitch the Doc i novčanom nagradom koju su dodijelili Al Jazeere Documentary & AJB DOC + IMZ Award.

Sinopsis: Godinama nakon što su njegovi drugovi iz razreda masakrirani u njegovoj školi u Pakistanu, K.D. prati živote Machida, koji pohađa istu školu, i Khatime, koja radi na groblju gdje su pokopani mrtvi učenici.

Žiri koji je odlučivao o najboljim projektima sastojao se od tri člana: Judy Rymer (Rymer Childs), Ann Shin (Fathom Film) i Mohamed ElMongy (Al Jazeera).

U odluci žirija stoji: „Ovo je projekat koji želimo da vidimo na ekranima jer priča priču koja premošćuje jaz između prošlosti i sadašnjosti, klasične i savremene kulture, te arapskog i zapadnog svijeta. Glavna junakinja je upečatljiva jer služi kao pravi ambasador svoje generacije. Pitch je bio dobro pripremljen i uspješno je uključio lik u prezentaciju, pokazujući njenu duboku uključenost u cijeli projekat.”

Projekt 'The rabbis’ intifada’ koji je predstavila Heather Tenzer i producirao Gefilte Fish Films (Sjedinjene Američke Države) nagrađen je Specijalnom nagradom Al Jazeere Documentary & AJB DOC i pozivom na AJD Industry Days @AJB DOC koji će se održati u septembru 2023 u Sarajevu.

Sinopsis: Progresivna američka Jevrejka prati 4 rabina iz New Yorka i Jerusalema dok govore u gradovima širom svijeta u podršci palestinskom oslobođenju. Ona pokušava podijeliti njihovu priču sa svojom bivšom vjerskom zajednicom. Ali hoće li iko slušati? Jevrejski ustanak protiv izraelskog aparthejda snimljen je u 9 zemalja.

Komentarišući sam događaj Adel Ksiksi, menadžer za program na Al Jazeera Documentary Channel, izjavio je: “AJB DOC Film Festival & Al Jazeera Documentary Channel posvećeni su pronalaženju i predstavljanju novih dokumentarnih glasova svijetu. Dugogodišnje partnerstvo sa Sunny Side of the Doc pomaže nam da ostanemo na pravom putu. Tu se mogu pronaći mnogi sjajni projekti, a mi smo ponosni što smo sponzori pitcha New Voices.”

Čestitamo pobjednicima New Voices i SSD23 na odličnoj organizaciji događaja.