ENG

Danas u Sarajevu počinje 29. SFF

Na 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF) bit će dodijeljena nagrada Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans te će biti prikazana dva filma u kojima je AJB koproducent.

Danas u Sarajevu počinje 29. SFF

AJB DOC Film Festival sa zadovoljstvom najavljuje saradnju sa 29. Sarajevo Film Festivalom (SFF) koji se održava od 11. maja do 18. avgusta u Sarajevu.

Ovogodišnje izdanje DOCU Rough Cut Boutique-a, regionalne platforme posvećene dokumentarnim projektima u naprednoj fazi procesa montaže, okuplja 5 važnih projekata. Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival/ AJB DOC nagrada u iznosu od 2.000 Eura bit će dodijeljena najboljem projektu po izboru naših predstavnika. Također, na marginama SFF-a bit će organiziran doručak AJB DOC Film Festivala za profesionalce iz industrije. Događaju se može prisustvovati samo uz pozivnicu.

Na ovogodišnjem SFF-u bit će prikazana dva filma u koprodukciji Al Jazeere Balkans, "Mamula All Inclusive" Aleksandra Reljića u sklopu programa Suočavanje s prošlošću i "Snajka: Dnevnik očekivanja" Tee Vidović Dalipi u sklopu 15. izdanja Dana ljudskih prava.

Film Aleksandra Reljića "Mamula All Inclusive" imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu i bit će prikazan 12. avgusta 2023. godine u 14:00 sati u Cineplexxu Sarajevo 2.

Sinopsis: Ivo Marković, preživjeli zatočenik logora Mamula, protivio se odluci Vlade Crne Gore da izgradi ekskluzivni hotel na mjestu gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio logor u kojem su stradali civili.

Film Tee Vidović Dalipi "Snajka: Dnevnik očekivanja" biće prikazan 14. avgusta u 12:00 sati u Cineplexxu Sarajevo 7. Nakon projekcije dokumentarnog filma uslijedit će panel-diskusija na temu "Navigiranje očekivanjima: Put do razumijevanja diskriminacije i kulturnih razlika", koju će moderirati novinar i reditelj Robert Zuber.

Sinopsis: U svaki ljubavni odnos ulazimo opterećeni identitetima koje smo dobili u miraz od svojih primarnih porodica, bili oni ekonomski, socijalni ili vjerski. Ljubav, brak i roditeljstvo Hrvatice Tee i kosovskog Roma Mirsada u tom se kontekstu doimaju kao nemoguća misija jer će njihova svakodnevica biti posmatrana kroz prizme različitih običaja i vrednosnih sistema njihovih porodica. Pod ekonomskim pritiskom sa jedne i pritiskom stroge tradicije sa druge strane, Mirsad i Tea izložit će se riziku da ne ispune očekivanja svojih najmilijih, pri tome rizikujući da ugroze vlastiti odnos i mogućnost izgradnje bolje budućnosti za sebe i svoju novorođenu kćer Fridu.

Ne zaboravite gledati "U srcu festivala - SFF" u programu Al Jazeere Balkans koji se emituje od 11. do 18. avgusta sa početkom emitovanja u 23:05 sati. Bit će prikazani odabrani dokumentarni filmovi koji su predstavljeni na SFF-u prethodnih godina: Trst, Jugoslavija , Kada dođu svinje, Dvije škole i Neprijatelji.