ENG

AJB DOC dodijelio nagradu projektu ‘Paviljon 6’

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) dodijelio je novčanu nagradu u iznosu od 2.000 Eura.

AJB DOC dodijelio nagradu projektu ‘Paviljon 6’
U sklopu 29. Sarajevo Film Festivala tradicionalno je održan program Docu Rough Cut Boutique, namijenjen predstavljanju dokumentarnih filmova s područja Jugoistočne Evrope koji su u postprodukcijskoj fazi. 
 
Od pet projekata koji su ove godine predstavljeni na Rough Cut Boutique programu, Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) dodijelio je svoju nagradu u iznosu od 2.000 eura projektu 'Paviljon 6' reditelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića.
 
“AJB DOC Film Festival dodjeljuje novčanu nagradu projektu čiji reditelj ima jedinstven, zabavan i duhovit način pripovjedanja. Nagrada AJB DOC-a ide projektu Paviljon 6 reditelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića”, izjavila je Lejla Dedić, programska producentica Al Jazeere Balkans i selektorica AJB DOC-a.
 
Devićev opservacijski dokumentarac
 
Riječ je o opservacijskom dokumentarnom filmu koji u toku pandemije COVID-19 prati najveći punkt za vakcinaciju u paviljonu 6 zagrebačkog Velesajma.
 
Prikazujući pojedince iz organizacijski najbitnijih sektora kao što su zaštitari, administratori, liječnici, epidemiolozi, medicinske sestre i djelatnici hitne pomoći, dok u isto vrijeme pažnju posvećuje ljudima koji čekaju u redu za vakcinu, autor ovim filmom pokušava odgovoriti na pitanje postojimo li još uvijek kao društvo ili smo se pretvorili u skup dezorijentiranih pojedinaca čija je jedina utjeha da problem s kojim se suočavamo nije endemski, lokalan, nego nešto što je zadesilo cijeli svijet.
 
Goran Dević (1971.), studirao je pravo i arheologiju te diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje trenutno radi kao docent na preddiplomskom i diplomskom studiju filmske i televizijske režije. Reditelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. 
 
Predstavljeno pet projekata
 
Ispred TV kuće Al Jazeera Balkans i festivala dokumentarnog filma AJB DOC, Dedić je također zahvalila timu Cine Link Industry programa za predan rad, sjajnu platformu i program.
 
“Kao emiter i festival dokumentarnog filma imamo dugu i dobru saradnju sa dvije platforme – Suočavanje s prošlošću i Rough Cut Boutique”, naglasila je Dedić.
 
U Docu Rough Cut Boutique program, koji nastaje u organizaciji Sarajevo Film Festivala i inicijative Balkan Documentary Center iz Sofije, sudjelovalo je pet projekata: Dad’s Lullaby Lesije Diak, On & Off Alice Isabele von Tent, Part of Society Ratija Tsiteladzea, Pavilion 6 Gorana Devića i Your Life Without Me Anne Rubi.