ENG

Trening 2018

SNIMANJE ISTRAŽIVAČKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA S AKTUELNIM TEMAMA

U saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organizovan trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, kao i novinare koji rade na dokumentarnim filmovima iz oblasti istraživačkog novinarstva. 

Tokom treninga učesnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije imat će priliku raditi s autorom nagrađivanih dokumentaraca, a po završetku će im biti dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea.

KLJUČNI POJMOVI: Istraživačko novinarstvo, dokumentarni filmovi s aktuelnim temama, istraživanje i priprema, budžetiranje, standardne produkcijske procedure i dokumentacija, ugovori, kritičko razmišljanje, opasne situacije, tajno snimanje, pripremanje sagovornika, kreativni proces, objektivnost, iskrenost, odgovornost, prezentacijaprojekta...

VODITELJ TRENINGA: Giovanni Ulleri i Ekrem Rrahmani


Giovanni Ulleri biografija

Giovanni Ulleri, nezavisni producent i reditelj, dobitnik je velikog broja nagrada, a iskustvo je stekao radom na dokumentarnim filmovima, obrazovnim programima, aktuelnim temama i vijestima. Radio je za velike TV-kanale u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao što su BBC, ITV, Channel 4 & 5, Al Jazeera English, ali i za američke mreže, uključujući i HGTV, National Geographic, Discovery Channel, Living Channel i A&E. Naviknut na rad na izazovnim i veoma osjetljivim i važnim međunarodnim pričama, Ulleri također ima znatno iskustvo i u snimanju u tajnosti. Između ostalog, pokrivao je priče na veoma teškim i zahtjevnim lokacijama u Etiopiji, Keniji, Libanu, Maroku, Namibiji, Nigeriji, Afganistanu, na Tajlandu, u Kambodži, Indiji, Južnoj Koreji i Juarezu, u Meksiku. Njegova tri filma dio su serijala „Drugs Inc.“ za National Geographic, za čije je snimanje morao osigurati pristup velikim narkodilerima i krijumčarima u SAD-u, kao i njihove izjave o trgovini drogom. Ulleri je za rad na aktuelnim temama osvojio brojne nagrade, a u sve svoje filmove unosi novinarsko prosuđivanje i integritet, uz snažan narativ. Tokom karijere snimio je film nominovan za nagradu Emmy za postignuća u kategoriji „Istraživačko novinarstvo na španskom“ 2014. godine. Osvojio je nagradu Royal Television Societyja te priznanje lokalne vlade „Novinar godine“ u Škotskoj. Radio je i na dokumentarnom filmu nominovanom za nagradu Oscar „Sicko“, koji je režirao Michael Moore.