ENG

Una Gunjak

Una je scenaristica, režiserka i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School).

Una Gunjak

Una je scenaristica, režiserka i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Prije nego što se fokusirala na pisanje i produkciju, Una je intenzivno radila kao montažerka dokumentaraca i filmova.

Njen kratki film Kokoška doživio je premijeru 2014. godine na Kanskom festivalu u okviru Sedmice kritike, osvojio je nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film iste godine, te je prikazan u okviru Međunarodnog takmičarskog programa Sundance festivala. Nakon toga je prikazivan na 270 drugih festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada. Pozdravi iz Njemačke, njen kratki film iz 2017. godine, snimljen s inicijativom Lebanon Factory, također je imao svoju premijeru u Kanu, u okviru selekcije Directors' Fortnight. 

Una trenutno radi na pretprodukciji svog prvog dugometražnog filma Ekskurzija koji je osvojio podršku Hubert Bals Script Development Funda, Sorfonda, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo, HAVC-a (Hrvatski audiovizuelni centar) i Filmskog centra Srbije.