ENG

Vanja Jambrović

Producentica

Vanja Jambrović

Vanja Jambrović diplomirala je 2005. filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2011. filmsku i pozorišnu produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od 2009. radi u Restartu kao filmska producentica. Njena filmografija obuhvata više od 20 filmova svih formata. Njeni filmovi obišli su svijet i prikazani u takmičarskim selekcijama festivala kao što su IDFA, Hot Docs, Toronto IFF, Visions du Reel, Fid Marseille, Karlovy Vary, Sarajevo Film Festival i stotine drugih. Dobitnica je stipendije Sundance Instituta za dokumentarni film za projekt dugometražnog dokumentarnog filma Muzej revolucije reditelja Srđana Keče (2021). Film Srbenka u režiji Nebojše Slijepčevića, koji je Vanja producirala, ušao je u izbor za Evropsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film 2018, a iste je godine osvojio nagradu Doc Allianze za najbolji dokumentarni film.

Vanja, također, podučava na međunarodnim radionicama kao što su Documentary Campus Master School, Ex Oriente i CIRCLE Women Doc Accelerator, a od 2020. predaje "Produkciju dokumentarnog filma" na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.